Dánsko: Krajina bicyklov, veterných mlynov a lega

KODAŇ / V Dánsku platia vysoké dane, no aj napriek tomu vraj ide o najšťastnejší národ, ktorý zbožňuje svoju kráľovnú.

Najstaršie existujúce kráľovstvo, veterná krajina, ulice zaplnené cyklistami, farebná architektúra. Aj tak sa hovorí o Dánsku. Slovák pasovaný dánskou kráľovnou za rytiera porovnáva Slovensko a Dánsko takto: „Počtom obyvateľov sú tieto krajiny takmer identické. Najvyšší bod Dánska má 170 metrov nad morom. Dánsko leží na 406 ostrovoch a má 7314 kilometrov pobrežia,“ upresňuje honorárny generálny konzul Dánskeho kráľovstva na Slovensku Michal Lörincz.

V Dánsku sa zrodila svetoznáma stavebnica, ktorej kocky boli pôvodne drevené. V Dánsku sa narodil aj svetoznámy rozprávkar, autor Snehovej kráľovnej či Škaredého káčatka Hans Christian Andersen. Jednu z najvydarenejších sôch má práve v Bratislave.

Domov Vikingov

Hoci pôvodný obyvatelia boli výbojní Vikingovia, dnešní Dáni sú vraj pokojní a tolerantní ľudia. „Sú to vzorní ľudia, dodržiavajú predpisy v doprave, podľa svetových rebríčkov sú to najšťastnejší ľudia na svete,“ dopĺňa Lörincz.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

Dane sú vysoké, no sociálny systém je na vysokej úrovni. Máloktorý národ vraj miluje svoju kráľovnú tak ako Dáni. „Študovala archeológiu, ale ilustruje detské knihy, robí kostýmy pre baletné predstavenia,“ tvrdí Lörincz.

V Dánsku si prídu na svoje milovníci histórie, galérií, prírody aj nákupov. Dánčina je vraj ťažká. Dáni ale tvrdia, že základný slovník dánčiny vraj zvládne každý. Je to totiž úsmev.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

V Dánsku sa uskutoční referendum o spoločnej obrannej politike EÚ

Dánski voliči v stredu rozhodnú, či sa má krajina vzdať rozhodnutia spred troch desaťročí nepodieľať …

Consent choices