Zvýšia sa ceny domácich hovorov kvôli skončeniu roamingových poplatkov?

Od budúceho leta už nebudeme musieť platiť za roaming. No skrýva sa v tom nejaký háčik? Často kladené otázky ohľadne tejto témy vysvetľuje španielska poslankyňa Pilar del Castillo (EĽS), ktorá vyjednáva s Komisiou a členskými štátmi.

Európska komisia nedávno zverejnila nové pravidlá, ktoré by mali zamedziť tomu, aby ľudia roaming zdarma zneužívali. 26. septembra o návrhu rokovali členovia priemyselného výboru.

Na roaming, vrátane internetu, sa nebudú vzťahovať žiadne obmedzenia. Či už budete používať mobil doma alebo v zahraničí, nič sa pritom nezmení.

No tak ako všade inde, aj tu potrebujeme určité záruky. Roaming bude zadarmo pokiaľ máte zmluvu v krajine, kde žijete alebo kde máte dlhší pobyt, pokiaľ tu pracujete alebo študujete. Niekto kto žije vo Francúzsku si napríklad nebude môcť kúpiť SIM kartu v Litve, ak tu nežije a nemá s krajinou nič spoločné. Stanovuje to takzvaná doložka o rozumnom používaní, vďaka ktorej sa koniec roamingu podarilo prijať, vysvetľuje poslankyňa.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Ďalšie kroky

Nový návrh z dielne Komisie bol postúpený Európskemu parlamentu, Výboru pre komunikácie a Orgánu európskych regulátorov pre elektronické komunikácie. Komisia by mala nové pravidlá prijať do 15.decembra tohto roku, čiže v dostatočnom predstihu pred plánovaným zrušením roamingových poplatkov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices