europsky-parlament
Európsky parlament. PHOTO: © European Union- EP.

Európsky parlament je pripravený na ratifikáciu globálnej dohody o zmene klímy

Európsky parlament je po piatkovom odobrení parížskej dohody ministrami členských štátov EÚ pripravený na ratifikáciu globálnej dohody o zmene klímy. Hlasovanie o vyslovení súhlasu so znením dohody bude pravdepodobne zaradené do utorňajšieho programu plenárneho zasadnutia v Štrasburgu. Hlasovanie EP je nevyhnutným krokom na vstup dohody, na ktorej sa zmluvné strany dohodli minulý rok v Paríži, do platnosti.

Výbor EP pre životné prostredie (ENVI) sa zíde v pondelok večer o 19h00, aby v súvislosti s parížskou dohodou a v nadväznosti na piatkové hlasovanie Rady (ministrov) EÚ schválil svoje odporúčanie plénu.

Ďalšia etapa: Rokovania v Marrákeši

Parlament bude okrem toho v stredu diskutovať so zástupcami Rady a Komisie o prioritách pred ďalším kolom rozhovorov, ktoré by mali prebehnúť v novembri v Marrákeši (COP22).

Predložené uznesenie, o ktorého konečnom znení budú poslanci hlasovať vo štvrtok, zdôrazňuje v tejto súvislosti naliehavú potrebu, aby všetky strany zvýšili svoje záväzky znižovania emisií. K ďalšiemu znižovaniu emisií do roku 2030 by sa podľa navrhovaného textu mala zaviazať aj EÚ.

Viac..  Robert Hajšel: Pri novej norme euro7 ide o zbytočné odbočenie od cieľa EÚ

Súvislosti

Parížska dohoda nadobudne platnosť v tridsiaty deň po dátume, keď najmenej 55 zmluvných strán dohovoru (z celkového počtu 197), ktoré celkovo tvoria odhadom aspoň 55% globálnych emisií skleníkových plynov, uloží v OSN svoje listiny o ratifikácii, prijatí, schválení alebo pristúpení.

K dnešnému dňu ratifikovalo dohodu 61 strán – vrátane USA a Číny, ktoré sú zodpovedné za 47,79% celosvetových emisií skleníkových plynov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices