ministri-zdravotnictva
Ministri zdravotníctva EÚ. PHOTO: SK PRESS.

Ministri zdravotníctva EÚ rokujú o skvalitňovaní a zmene zloženia potravín

V dňoch 3. a 4. októbra 2016 sa v Bratislave uskutoční neformálne stretnutie ministrov 28 členských štátov Európskej únie zodpovedných za zdravotníctvo s označením EPSCO. Zasadnutia sa zúčastní aj európsky komisár pre oblasť zdravia a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis.

Cieľom tohto podujatia je diskusia o krokoch EÚ v oblasti skvalitňovania potravín, ako aj výmena a vyhodnotenie osvedčených postupov členských štátov a posilnenie osvedčených postupov v rámci zmeny zloženia potravín. Práve posilnenie cieľov v oblasti zmeny zloženia potravín v členských štátoch a iných európskych krajinách v záujme obmedzenia faktorov zdravotných rizík si vyžaduje silnú vzájomnú podporu a spoluprácu medzi všetkými európskymi krajinami a ostatnými zainteresovanými stranami vrátane príslušného odvetvia a spotrebiteľov. Nadváha a obezita narastajú v Európe do epidemických rozmerov a zaraďujú sa medzi desať najväčších problémov v oblasti verejného zdravia. Výskyt nadváhy a obezity v európskych krajinách sa pohybuje v rozmedzí od 30 % do 80 % medzi dospelými, pričom výskyt obezity u detí prudko stúpa. Ak chceme znížiť záťaž spojenú s chronickými ochoreniami a stavmi, propagácia zdravého stravovania a pravidelnej fyzickej aktivity musí byť najvyššou prioritou aj v nadchádzajúcich rokoch.

Ministri sa počas rokovania zamerajú aj na problémy súvisiace s nedostatkom liekov na humánne použitie v Európskej únii a možnosti riešenia. Takisto sa budú venovať otázke antibakteriálnej rezistencie. Rokovať budú aj o problematike tuberkulózy v Európe, a to z hľadiska liečby, rezistencie voči viacerým liekom a očkovania. V roku 2014, a vôbec po prvýkrát v histórii, zomrelo na tuberkulózu viac ľudí (1,5 milióna) než na HIV (1,2 milióna), na základe čoho sa z tuberkulózy stalo infekčné ochorenie s najvyšším počtom obetí na svete.

Viac..  Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

Doplňujúce informácie

Do pôsobnosti eurokomisára Andruikaitisa spadajú témy ako sledovanie výkonov národných systémov zdravotnej starostlivosti v súlade s politikou EÚ, modernizácia a zjednodušenie politiky EÚ v oblasti bezpečnosti potravín, ale aj kontrola zákonov, týkajúcich sa geneticky modifikovaných organizmov v potravinách.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices