benova
Europoslankyňa Monika Flašíková. PHOTO: © European Union - EP.

Monika Beňová: Pripravovaný spiatočnícky zákaz interrupcií v Poľsku nepatrí do 21. storočia

Poľský parlament momentálne zvažuje praktický zákaz možnosti umelého prerušenia tehotenstva v krajine. V súčasnosti môže žena v Poľsku podstúpiť interrupciu v prípade znásilnenia, incestu, postihnutia nenarodeného dieťaťa Downovým syndrómom a ohrozenia života matky. Navrhovaná legislatíva by pripúšťala iba poslednú možnosť a aj to len za určitých okolností.

Rozhodnutie podstúpiť interrupciu je pre ktorúkoľvek ženu veľmi náročné a bolestivé. Znamená to psychickú traumu, ktorú si so sebou nesie do konca života. Napriek tomu nemožno zasahovať do práv žien len na základe spiatočníckeho myslenia ultrakonzervatívnej poľskej politickej reprezentácie, ktoré vonkoncom nepatrí do 21. storočia,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová. Dnes sa má preto v Bratislave na námestí SNP uskutočniť protest proti poľskému zákazu interrupcií, ktorý je prejavom solidarity s poľskými ženami.

Pripravovaná poľská legislatíva by napríklad znamenala, že by žene okrem traumy spôsobenej znásilnením hrozilo, že pôjde po podstúpení umelého prerušenia tehotenstva až na 5 rokov do väzenia,“ priblížila europoslankyňa. Samotné obmedzenie interrupcií pritom podľa nej dokázateľne neznamená zníženie počtu takýchto zákrokov.Oficiálne štatistiky možno vyzerajú lepšie. Faktom však zostáva, že by to znamenalo nárast ilegálnych potratov, nemorálne kšeftovanie v tejto oblasti, či ešte výraznejší nárast tzv. potratovej turistiky, ktorú poľské ženy často využívajú už dnes,“ povedala Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Spôsobilo by to ohrozenie života samotných žien, prísnejšie postihy vrátane väzenia sa totiž týkajú aj samotných lekárov. V prípadoch keď dnes konajú z dôvodu snahy o záchranu  ženy, by po prijatí takejto legislatívy vyčkávali. Bolo by výborné ak by dochádzalo len k želaným či plánovaným tehotenstvám. Žiaľ nežijeme v ideálnom svete a tomu musia zodpovedať aj prijímané zákony. Za všetky progresívne a zodpovedné ženy preto pripravujem otvorený list poľskému veľvyslancovi na Slovensku s jednoznačným odmietnutím takejto neprijateľnej legislatívnej zmeny,“ uzavrela poslankyňa.

O dac

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

Poľský premiér Donald Tusk v pondelok vyzval Európsku úniu, aby uvalila sankcie na potravinárske a …

Consent choices