brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovenských ekonómov straší brexit

BRATISLAVA / Národná banka Slovenska mení svoje pôvodné odhady zo začiatku leta o ekonomickom raste v roku 2016. A to k lepšiemu. Naše hospodárstvo totiž šliape rýchlejšie ako analytici pôvodne odhadovali. A rovnako ako centrálna banka, svoje analýzy minulý týždeň menilo ministerstvo financií. Tento pozitívny trend sa však môže zmeniť v budúcom roku. Ekonómovia sa obávajú toho, čo spôsobí brexit.

Národná banka Slovenska rovnako ako rezort financií minulý týždeň upravuje svoj odhad zo začiatku leta smerom nahor. Vtedy to centrálni bankári tipovali na 3,3 percenta. „Rast meníme na 3,5 percenta,“informuje Ján Tóth, viceguvernér NBS.Oproti domácej spotrebe sa derie dopredu export, výrobe ako inak dominovali automobilky. Slovensko však ťažilo aj z negatívnych udalostí v rôznych turistických destináciách.

Všetko teda nasvedčuje tomu, že budúci rok by mal byť ešte lepší ako tento. Bude to vraj inak. „Tu musíme brať do úvahy negatívny faktor brexit. Pretože sú nejaké odhady, že by brexit na hospodárskom raste mohol ubrať 0,2 percenta,“ vysvetľuje premiér Robert Fico.

Nereálny strašiak

„Nepozeráme sa na realitu ružovými okuliarmi,“ hovorí minister financií Peter Kažimír. Podobný pohľad na ekonomický svet ako ministerstvo financií má aj národná banka, okuliare má však o niečo menej ružové. „Ktoré predstavuje mierne zníženie úrovne HDP, a to 0,4 do konca 2017,“ myslí si Tóth.

Viac..  E. Jurzyca: Ochota Slovákov vynakladať peniaze na zelené projekty naďalej klesá

Brexit je pritom zatiaľ nereálny strašiak, fenomén. Krajina je de facto naďalej v únii a aj po začatí procesu vystúpenia ju čaká minimálne dvojročné prechodné obdobie.

Komerčné banky majú pri pozeraní sa na budúci rok ešte menej ružovú optiku ako ministerstvo a centrálna banka. „My sme skeptickejší, keďže vidíme spomalenie tých európskych ekonomík,“ povedal analytik Unicreditbank Ľubomír Koršnák

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices