marietje-schaake
Marietje Schaake. PHOTO: © European Union.

Európsky parlament chce limitovať vývoz vecí, ktoré sú očividne používané na mučenie

Mučenie alebo trest smrti je dodnes v mnohých krajinách sveta smutnou realitou. EÚ by sa na tom nemala podieľať tým, že im bude predávať produkty alebo služby, ktoré takého zaobchádzanie umožňujú. Myslí si to Marietje Schaake, autorka správy o novele európskeho nariadenia proti mučeniu. O dokumente bude v utorok hlasovať parlamentné plénum. 

O aké produkty tu vlastne ide?

Chceme limitovať vývoz vecí, ktoré sú očividne používané na mučenie. Ako napríklad reťaze na priväzovanie ľudí alebo veci, ktorými ich môžu biť. Takisto aj látky, ktoré možno použiť v smrtiacich injekciách, by sa nemali predávať väzniciam alebo agentúram na presadzovanie práva.

Potrebujeme právne nástroje na to, že ak niekde nájdeme kamión s vecami, ktoré možno použiť na mučenie, budeme s tým môcť niečo urobiť.  Aj keď to bude tranzit z Číny do Mexika, Európa by sa tu nemala len tak prizerať. Chceli by sme vytvoriť právny základ, ktorý nám umožní konať, keď to bude potrebné. Toto sa samozrejme nedeje každý deň, no keď sa to stane, má to obrovský dopad na jednotlivcov.

Aký veľký je tento problém v celosvetovom rozsahu?

Ľudské práva, a najmä sloboda tlače, sú na celom svete pod tlakom. Musíme byť preto veľmi obozretní. Postarať sa nielen o to, aby sme mali silnú otvorenú spoločnosť u nás doma. Ale nestratiť z dohľadu ani to, čo sa deje vo svete a ako tu môžeme pomôcť pri rešpektovaní všeobecných ľudských práv.

Viac..  Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Je tu rozdiel medzi tým, čo kážeme a ako v skutočnosti konáme?

Veľmi často je tu veľký rozdiel a dvojité štandardy. Dlhý čas sme napríklad veľmi kritizovali porušovanie ľudských práv v krajinách ako Egypt. No za posledné dva roky sme boli ku generálovi Sisimu, ktorý je teraz prezidentom, dosť mäkkí. Podľa obhajcov ľudských práv, s ktorými som v kontakte, sú dnes veci o dosť horšie, ako kedysi. EÚ je vo svojej rétorike voči Egyptu veľmi mäkká.

V mene bezpečnosti a protiteroristických opatrení sme častokrát odvracali zrak od veľmi vážnych prehreškov voči ľudským právam. Myslím si, že by tu nemali existovať žiadne výhovorky. Terorizmus treba poraziť, no rešpektujúc pri tom medzinárodnú legislatívu a ľudské práva.

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Európski poslanci schválili v stredu nové pravidlá, ktoré zaväzujú firmy zmierniť ich negatívny vplyv na …

Consent choices