Minúta ticha za zosnulého izraelského štátnika Šimona Peresa. PHOTO: © European Union- EP.

Októbrové plenárne zasadnutie začal Európsky parlament minútou ticha za Šimona Peresa

Predseda EP ho vyzdvihol ako neúnavného zástancu mieru a priateľa Európy. Tiež oznámil, že pri príležitosti hlasovania EP o súhlase s ratifikáciou parížskej dohody zo strany EÚ sa v utorok poslancom prihovorí generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Šimon Peres mal víziu Blízkeho východu, v ktorom by Izrael mohol spolunažívať s Palestínčanmi a svojimi arabskými susedmi bez násilia. Túto víziu pretavil do mierových dohôd z Osla z roku 1993 a za tento míľnik v blízkovýchodnom mierovom procese dostal spolu s Jicchakom Rabinom a Jásirom Arafátom Nobelovu cenu za mier, poznamenal predseda EP Schulz.

Šimon Peres niekoľkokrát vystúpil v pléne Európskeho parlamentu, ktorý inšpiroval svojou charizmou, myšlienkami a jednoduchým odkazom: nikdy nevzdávať boj za mier, dodal predseda EP. Martin Schulz následne vyjadril  v mene Parlamentu sústrasť rodine, priateľom a blízkym Šimona Peresa, ako aj celému izraelskému ľudu.

Parížska klimatická dohoda: Hlasovanie EP o súhlase ratifikáciou EÚ

Martin Schulz zároveň oznámil, že v utorok sa plénu prihovorí generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Stane sa tak ešte pred hlasovaním poslancov o udelení súhlasu s ratifikáciou parížskej klimatickej dohody Európskou úniou. Na zasadnutí sa zúčastní aj predsedníčka 21. zasadnutia konferencie zmluvných strán Rámcovej dohody OSN o zmene klímy (COP21) Ségolène Royale.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Ratifikácia zo strany EÚ by umožnila vstup parížskej dohody do platnosti rok po jej uzavretí, v dostatočnom časovom predstihu pred konferenciou COP22 v Marrákeši, čo by EÚ umožnilo udržať si vedúcu úlohu v globálnom boji proti klimatickým zmenám, dodal predseda EP.

Odchádzajúci poslanci

  • Jordi Sebastià (Zelení/EFA, ES) – kreslo poslanca bude uvoľnené k 10. októbru.

Zmeny v programe plenárneho zasadnutia

Utorok

  • Do utorkového programu zasadnutia bolo zaradené hlasovanie o uzavretí Parížskej dohody prijatej na základe Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy v mene Európskej únie. Spravodajcom uznesenia je poslanec a predseda výboru EP pre životné prostredie Giovanni La Via (EPP, IT).

O dac

Odporúčame pozrieť

klima

Správa EEA: Európa nie je pripravená na dôsledky klimatických zmien

EÚ musí konať okamžite, inak klimatické zmeny spôsobia Európe katastrofálne škody. Vyplýva to z prvej …

Consent choices