schulz
Odchádzajúci predseda EP Martin Schulz. PHOTO: © European Union- EP.

Ratifikácia parížskej dohody: Európsky parlament bude hlasovať o vyslovení súhlasu

Plénu sa pri tejto príležitosti prihovorí generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, k slovu sa dostanú aj lídri politických skupín v EP. Nasledovať bude slávnostná podpisová ceremónia za prítomnosti francúzskej ministerky životného prostredia a predsedníčky COP21 Ségolène Royal, predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a predsedu EP Martina Schulza.

Po podpisovej ceremónii sa Pan Ki-mun, Ségolène Royal, Martin Schulz a Jean-Claude Juncker zúčastnia na spoločnej tlačovej konferencii.

Súvislosti

Po vyslovení súhlasu Európskeho parlamentu s ratifikáciou parížskej klimatickej dohody zo strany EÚ bude môcť Rada (ministrov) prijať ratifikačné rozhodnutie v rámci takzvaného naliehavého písomného postupu. Cieľom je uložiť ratifikačné listiny EÚ a siedmich členských štátov, ktoré už ukončili svoj ratifikačný proces, v sídle OSN v New Yorku už tento piatok, teda 7. októbra.

Okrem Slovenska patrí medzi sedem členských štátov, ktoré ukončili vnútroštátny proces ratifikácie parížskej dohody, aj Francúzsko, Maďarsko, Malta, Nemecko, Portugalsko a Rakúsko. Tieto krajiny sú zodpovedné za približne 5% celosvetových emisií skleníkových plynov.

Viac..  Metsolová na poslednom zasadnutí europarlamentu vyzdvihla viacero úspechov

Na vstup dohody do platnosti je potrebné, aby ju ratifikovalo a uložilo s tým súvisiace listiny v OSN najmenej 55 zmluvných strán dohovoru, ktoré celkovo tvoria odhadom aspoň 55% globálnych emisií skleníkových plynov. K dnešnému dňu tak učinilo 62 strán, ktoré sú zodpovedné za 51,89% celosvetových emisií. Európska únia vytvára približne 12% globálnych emisií skleníkových plynov.

Parížska dohoda tak v momente, keď ju ratifikuje EÚ, vstúpi do platnosti. Stane sa tak včas pred konferenciou o zmene klímy COP22 v Marrákeši, ktorá prebehne v dňoch 7. – 18. novembra 2016.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices