Európska komisia
Európska komisia, Brusel. PHOTO: redakcia/red.

Europoslanci chcú sprísniť kódex správania sa komisárov

Kódex správania sa pre členov kolégia komisárov sa musí dôsledne sprísniť tak, aby sa v budúcnosti zabránilo konfliktom záujmov členov Európskej komisie a zároveň sa obnovila dôvera občanov EÚ v politické inštitúcie. To bol hlavný odkaz poslancov, ktorí sa zúčastnili utorkovej rozpravy s komisárom pre hospodárske a menové záležitosti Pierrom Moscovicim o prepojeniach bývalých a súčasných členov kolégia na podnikateľské prostredie a nedávno zverejnené bahamské dokumenty.

„Komisia chce, aby si všetci občania EÚ boli istí, že koná výlučne v záujme Európy. Je preto potrebné vyhnúť sa akémukoľvek konfliktu záujmov a v tomto ohľade už existujú veľmi prísne pravidlá. Pravidlá by však mali ísť ruka v ruke s osobnou zodpovednosťou. Komisia preto skúma, či tieto otázky možno riešiť lepšie,‟ uviedol komisár Moscovici.

Mnoho poslancov v rozprave poukázalo na nedávno zverejnené bahamské dokumenty (tzv. Bahamas leaks). Tie odhalili, že bývalá holandská komisárka pre hospodársku súťaž Neelie Kroes v čase výkonu funkcie v EK zastávala aj post riaditeľky spoločnosti registrovanej na Bahamách, pričom o tejto skutočnosti vopred neinformovala. Podľa zákonodarcov bola táto správa vážnou ranou pre občanov EÚ, ktorí už predtým strácali vieru v politické elity a inštitúcie.

Viac..  Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

Kritike sa v priebehu leta nevyhol ani bývalý predseda EK José Manuel Barroso za prijatie ponuky investičnej banky Goldman Sachs stať sa predsedom bez výkonných právomocí zodpovedným za medzinárodné operácie jej londýnskej dcérskej spoločnosti. V súvislosti s rozhodnutím bývalého šéfa exekutívy EÚ prijať dané miesto vyjadrila obavy aj Európska ombudsmanka Emily O’Reilly.

Poslanci preto vyzvali na radikálne sprísnenie kódexu správania sa európskych komisárov, ako aj predĺženie prechodného obdobia pre bývalých komisárov, počas ktorého by sa nemohli zamestnať v súkromnom sektore, a jasné postihy za zjavné porušenia pravidiel. Zákonodarcovia tiež požadujú, aby sa ad hoc etický výbor Komisie pretransformoval na nezávislý orgán, ktorý bude môcť posúdiť vhodnosť nového zamestnania pre bývalých komisárov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices