vlak
Ilustračné Photo: © European Union.

Europoslanci chcú mladým ľuďom darovať vlakový cestovný lístok InterRail

Počas plenárnej debaty poslanci Európskeho parlamentu podporili návrh, aby každý mladý Európan dostal zdarma k svojim osemnástym narodeninám sieťový cestovný lístok InterRail. Za uplynulé desaťročie s týmto lístkom precestovali kontinent milióny mladých ľudí. Nevýhodou je však jeho cena – vyjde totiž aj na stovky eur.

Spomínaný parlamentný návrh má dva hlavné motívy. Poslanci chcú prostredníctvom neho spropagovať železničnú dopravu, ktorá je šetrná k životnému prostrediu a na druhej strane navnadiť mladých ľudí k tomu, aby spoznávali európske krajiny.

Čo je to InterRail?

Tento sieťový cestovný lístok je platný počas doby jedného mesiaca, počas ktorého môžete uskutočniť ľubovoľný počet jázd vlakom vo vybraných krajinách. Na rozdiel od bežných lístkov nie sú tieto lístky viazané na nástupnú a cieľovú stanicu, ale môžete s nimi cestovať na vymedzenej siete tratí. Sami si vyberiete, kedy máte chuť brázdiť vlakom krížom krážom po celej Európe. Cena lístka sa pohybuje medzi 20 až 480 €. Podľa informácií Európskej komisie využíva InterRail každoročne asi 300 tisíc cestujúcich.

Návrh podporuje aj Komisia

Komisárka Violeta Bulc, ktorá má pod palcom rezort dopravy, návrh poslancov podporila ako „skvelú myšlienku“, no upozornila na to, že rozdávanie lístkov InterRail všetkým osemnásťročným zdarma so sebou nesie aj úskalia, ktoré treba starostlivo zvážiť. „Komisia dôkladne zhodnotí potenciálne náklady a možnosti financovanie tejto iniciatívy vrátane toho, či to bude administratívne zvládnuteľné,“ povedala. Počas plenárnej debaty navrhla aj ďalšie možnosti, ako tento nápad rozvíjať. Podľa nej by bolo napríklad „zaujímavé,  keby sme pre určité skupiny mladých ľudí zorganizovali losovania, kde by boli hlavnou výhrou lístky na cestovanie po Európe.“

Vyjadrenia poslancov

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Ako dobrý nápad sa to pozdávalo aj poslancom.

Predseda ľudovcov Manfred Weber by si želal, aby „mali ľudia všade v Európe možnosť objavovať susedné krajiny nažívať so svojimi susedmi v priateľstve.“ „Chceme investovať do toho, aby mohli mladí ľudia objavovať Európu,“ povedal.

Ako výbornú a okúzľujúcu myšlienku návrh uvítal aj socialista Luigi Morgano.  Páči sa mu najmä to, že „ide o investovanie do mladých ľudí, vďaka ktorému budú môcť cestovať po Európe a zlepší sa tak vzájomné porozumenie aj znalosť kontinentu.“

„Cestovanie je vzdelávanie a preto chcem túto iniciatívu plne podporiť,“ vyhlásil v mene konzervatívcov Kosma Złotowski.

Podľa Alexandra Grafa Lambsdorffa zo skupiny ALDE táto iniciatíva predstavuje „Európu ako projekt, ktorý má dušu aj srdce.“ Myslí si, že neexistuje lepší spôsob, než nechať mladých ľudí spoznať takúto Európu na vlastnú päsť.

 „Je veľmi dôležité dať mladým ľuďom možnosť objavovať Európu,“ pridala sa Kateřina Konečná z GUE/NGL.

Nápadom bola nadšená aj Rebecca Harms zo skupiny Zelených/ESA.  „S pomerne malými nákladmi môžeme Európanom sprostredkovať možnosť, aby sa spoznali navzájom a spoznali aj náš kontinent,“ vyhlásila.

„Je to dobrá iniciatíva, ktorá môže posilniť ducha európanstva,“ skonštatovala Daniela Autio zo skupiny EFDD.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices