eu
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ján Oravec: Bude hokejový Tím Európa predobrazom budúcej EÚ?

Spočiatku zaznávaný projekt Tímu Európa pre Svetový pohár v hokeji môže poslúžiť ako užitočná inšpirácia pri hľadaní najlepšieho spôsobu fungovania Európskej únie. Obzvlášť po referende vo Veľkej Británii sa v médiách najčastejšie pretriasajú  dva scenáre budúceho vývoja EÚ. Scenár postupnej dezintegrácie, v ktorom je Brexit považovaný za začiatok rozpadu EÚ.  A scenár čoraz tesnejšej integrácie, kde Brexit je naopak spúšťačom jej urýchlenia. Existuje však aj tretí scenár, nazvime ho flexibilná EÚ, v ktorej budúcnosť Európy nemusí vyústiť do rozpadu ani do tuhej centralizácie.

Projekt hokejového Tímu Európa je názornou praktickou ukážkou výhod flexibilného prístupu. V prvom rade umožňuje, aby sa tie európske štáty, ktoré majú  dlhodobo konkurencieschopné reprezentácie, prehliadky najlepších svetových hokejových mužstiev zúčastnili priamo. Švédi, Fíni, či Česi nepotrebovali nijaké „európske“ riešenia, pretože sa cítili byť schopní uspieť v medzinárodnej súťaži vlastnými silami. Tím Európa je však výborným riešením pre tie krajiny, ktoré majú síce zopár špičkových hokejistov, nie však dostatočný počet, aby dokázali na tej najvyššej medzinárodnej úrovni konkurovať len vlastnými silami. Pre Slovensko, Dánsko, Švajčiarsko, Slovinsko a ďalšie krajiny je Tím Európa jediný spôsob ako sa mohli ich najlepší hokejisti zúčastniť turnaja s najväčším počtom tých najkvalitnejších hráčov v histórii hokeja.

Projekt Tímu Európa nie je prehnane ambiciózny, jeho cieľom nie je všetky národné reprezentácie nahradiť, ale „len“ pre niektoré z nich, ktorým sa to bude zdať výhodné, doplniť pre ne ďalšiu zaujímavú možnosť. Je to projekt, ktorý vznikol bez zbytočného pátosu, ktorý je často odpudivou črtou „európskych“ projektov v politickej oblasti. A napokon, je to projekt, ktorý je založený na pragmatizme, zvažovaní toho, čo môže na ňom krajinám priniesť v porovnaní so situáciou, keď zostanú mimo neho. Účasť nikto nikomu nenariaďuje, projekt vzniká dobrovoľne a bez donútenia. A nikto nešermuje spoločným záujmom, nevydiera ním, ten vzniká až v dôsledku účelového spojenia čiastkových záujmov jednotlivých krajín.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Tím Európa je tak až prekvapujúco inšpiratívnym príkladom schodnej cesty, ktorou by sa mal uberať ďalší vývoj EÚ aj v ekonomickej, sociálnej a politickej oblasti. Nie je ňou z centra vynucovaná integrácia či harmonizácia, ale flexibilné spájanie síl všade tam, kde v tom zúčastnené krajiny budú vidieť pridanú hodnotu.

Lídri EÚ sa nedávno zlietli do Bratislavy, previezli sa loďou po Dunaji, veľa nového však spolu nevymysleli. Možno by pre budúcnosť Európy bolo užitočnejšie, ak by namiesto toho zostali doma, pustili si v televízii zápas Tímu Európa a počas neho popremýšľali nad jeho inšpiratívnosťou. Za povšimnutie určite stojí, že Tím Európa to napokon dotiahol až do prekvapujúceho finále.

Komentár pripravil Ján Oravec, Nadácia F.A. Hayeka.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices