lajcak
Minister Lajčák na darcovskej konferencii o Afganistane. PHOTO: Archív MZV.

Slovensko prispeje na stabilizáciu Afganistanu sumou pol milióna eur

Slovensko sa zaradilo medzi krajiny, ktoré na medzinárodnej darcovskej konferencii v Bruseli prisľúbili novú pomoc na stabilizáciu Afganistanu. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák v stredu v mene Slovenskej republiky oznámil na Bruselskej konferencii o Afganistane jednorazový príspevok 500 tisíc eur.

„Afganistan stále čelí vážnym výzvam na svojej ceste k stabilnému a fungujúcemu štátu. Aby ich zvládol potrebuje pomoc medzinárodného spoločenstva,“ konštatoval vo svojom vystúpení pred predstaviteľmi 75 krajín a 25 medzinárodných organizácií minister M. Lajčák.

„Táto konferencia je potvrdením pripravenosti medzinárodného spoločenstva a afganskej vlády pokračovať v spolupráci pri stabilizácii a obnove krajiny. Slovensko do tohto úsilia prispieva v rámci oficiálnej rozvojovej pomoci 300 tisíc eur ročne a tento rok poskytneme ešte jednorazový dodatočný príspevok 500 tisíc eur,“ oznámil minister M. Lajčák.

Zároveň zdôraznil, že kľúčovou podmienkou medzinárodnej pomoci je úsilie afganskej vlády pri vykonávaní potrebných reforiem a napredovaní procesu obnovenia mieru a zmierenia v krajine.

„Udržateľné riešenie afganského konfliktu spočíva v inkluzívnom mierovom procese vedenom samotnými Afgáncami.  Spoločný cieľ nás všetkých je bezpečný a prosperujúci Afganistan. To dosiahneme len tesnou spoluprácou medzinárodného spoločenstva a vládou národnej jednoty. Naplnenie tohto cieľa bude na prospech nielen Afganistanu ale aj jeho susedov a celého regiónu,“ zdôraznil minister M. Lajčák

Pripomenul tiež, že pokračovanie medzinárodnej podpory je kľúčové pre zachovanie pozitívnych výsledkov doterajšieho pôsobenia medzinárodného spoločenstva a pre udržateľný rozvoj krajiny.

Konferenciu spoluorganizovala EÚ s vládou Afganistanu. Bolo to najväčšie medzinárodné podujatie, ktoré sa koná v Bruseli počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Afganistan je jednou z troch prioritných krajín slovenskej rozvojovej pomoci. Tá sa sústredí na oblasť vzdelávania, zdravotníctva a poľnohospodárstva, kde má konkrétny dopad na zlepšenie kvality života ľudí. Slovensko nedávno zvýšilo aj počet poskytovaných štipendií pre afganských študentov a na podporu pre afganské komunity v Iráne.

Minister M. Lajčák na okraj donorskej konferencie pre Afganistan odovzdal na pôde Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli Násirovi Jalilimu, predstaviteľovi afganskej mimovládnej organizácie Khair Khwa Social Services and Development symbolický šek na sumu 50-tisíc eur.

Viac..  Umelá inteligencia: Europarlament prijal prelomový zákon

Aj tento príspevok je výrazom záujmu Slovenska pomáhať ľuďom v jednej z najchudobnejších krajín sveta s najnižšou úrovňou vzdelania, ktorá je dlhodobo sužovaná ozbrojeným konfliktom. Slovensko chce prispieť k stabilizácii krajiny prostredníctvom reálneho zlepšenia životných podmienok najmä mladej generácie.

„Bez vzdelania nemožno dosiahnuť rozvoj ani pokrok. Potvrdzuje to aj fakt, že sa nám darí zúročiť to, čo sme pred rokmi investovali prostredníctvom štipendií do vzdelávania zahraničných študentov,“ konštatoval minister M. Lajčák.

Poukázal pritom aj na fakt, že Násir Jalili pochádza z Afganistanu, študoval na Slovensku a v roku 2013  rozbehol projekt výstavby základnej školy v severoafganskom meste Mazar-e-Šaríf. Slovenský príspevok pre jeho organizáciu je určený na dokončenie dvoch škôl, ktoré budú po dokončení odovzdané afganskej vláde a kde nájde zamestnanie viacero učiteľov a niekoľko stoviek detí.

Minister M. Lajčák počas pobytu v Bruseli vystúpil aj na sprievodnom podujatí ku konferencii o Afganistane – medzinárodnom fóre  o posilnení postavenia žien pri obnove Afganistanu – spolu s afganským premiérom Abdulláhom Abdulláhom a prvou dámou Afganistanu Rulou Ghániovou

„Situácia žien v Afganistane je nesmierne zložitá ale pre obnovu krajiny a nastolenie mieru sú ženy kľúčovým aktérom – sú základným pilierom rodín a komunít a teda celej spoločnosti, preto nemôžu byť vylúčené z mierového procesu. Pokrok nemožno dosiahnuť ak sa neberú do úvahy potreby žien, neuznávajú sa ich kvality a nepočúva sa ich hlas.  Ak sa to podarí zmeniť, vytvoríme prosperujúcejšiu ekonomiku, spravodlivejšiu spoločnosť a určite lepší a pokojnejší svet,“ konštatoval minister M. Lajčák.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices