lieky
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Nová spolupráca Európy s USA má pomôcť v rozvoji liečenia vzácnych chorôb

Európa a USA otvárajú novú spoluprácu v oblasti medicíny. Jej cieľom je zdieľať skúsenosti, poznatky a rozvíjať prostriedky na liečenie vzácnych chorôb.

Európska agentúra pre lieky a Úrad pre kontrolu potravín a liečiv v USA vytvárajú spoločenstvo. Chcú tak prepojiť vedomosti získané v rámci liečenia vzácnych chorôb. Tie postihujú približne 30 miliónov ľudí nielen v Európskej únii, ale aj v Spojených štátoch. Globálna spolupráca má prospievať všetkým bez ohľadu na to, kde žijú.

Ide o výmenu informácií v globálnom rozmere

Agentúry si medzi sebou budú vymieňať informácie o vývoji liečiv, efektivite liekov či stratégiach manažmentu rizík, aby sa predišlo prípadným problémom. Prvé stretnutie nového spolku sa uskutočnilo prostredníctvom telekonferencie 23. septembra. Týmto spôsobom má prebiehať každý mesiac, pričom jej obe agentúry budú spoločne predsedať.

Viac..  EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

V súčasnosti sa zaoberajú viacerými témami ako zahrnutie pacienta, biotechnológie, vývin konkrétnych liekov pre vzácne choroby, rakovinu či pre deti. Predmetom diskusií je aj farmakovigilancia, ktorej záujmom je bezpečnosť liekov.

O jen

Odporúčame pozrieť

Európska rada prijala nariadenie, ktorým sa reviduje mandát Európskej agentúry pre lieky

V rámci pokračujúceho úsilia o vybudovanie silnej európskej zdravotnej únie dnes Rada Európskej únie prijala …

Consent choices