Vladimír Maňka
Europoslanec Vladimír Maňka. PHOTO: redakcia/red.

Vladimír Maňka: Nežijeme v stredoveku. Ženy predsa nemôžu prísť o svoje práva

Snahy o sprísnenie už v súčasnosti reštriktívnych poľských právnych predpisov týkajúcich sa sexuálneho a reprodukčného zdravia vyvolali v Európskom parlamente búrlivú diskusiu. Poslanci sa v rozprave zamerali najmä na návrh zákona výrazne obmedzujúceho možnosti legálnej interrupcie v Poľsku, časť zákonodarcov však spochybnila právo EP diskutovať o tejto téme.

Rozpravu odštartovalo vyhlásenie komisárky pre spravodlivosť a rodovú rovnosť Věry Jourovej, ktorá v mene Európskej komisie vyhlásila, že Európska únia nemá právomoci v oblasti interrupcií a nemôže zasahovať do tvorby vnútroštátnych politík v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia.

Časť poslancov toto vyhlásenie privítala. Väčšina prítomných zákonodarcov však zdôraznila, že Parlament môže diskutovať o akejkoľvek otázke, ktorú považuje za relevantnú v súvislosti s obavami o politické a ľudské práva, a to aj v prípade, ak nemá právomoc schvaľovať v tejto oblasti právne predpisy. Navrhovaný zákon, ktorým sa zaoberá poľský Sejm, predstavuje podľa nich ranu pre práva žien, ktoré nemožno považovať za samozrejmosť.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

Reakcie slovenských poslancov

„Ženy predsa nemôžu prísť o svoje práva. Nežijeme v stredoveku. Takáto svojvôľa politikov prinesie len nelegálnu potratovú turistiku, korupciu, zvýšenú úmrtnosť. Najlepšia cesta k zníženiu potratov vedie cez prevenciu a vzdelávanie,‟ uviedol poslanec Vladimír Maňka (S&D, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

Jourova

Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v pondelok oznámila, …

Consent choices