KORCOK, Ivan
Plenárna rozprava so štátnym tajomníkom Ivanom Korčokom. PHOTO: European Union.

Kolumbia: Zákonodarcovia vyzvali EÚ, aby naďalej podporovala mierové úsilie v krajine

Výsledky referenda, v ktorom občania Kolumbie odmietli mierovú dohodu medzi vládou a rebelmi z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC), je sklamaním, neohrozí však mierový proces, ktorý väčšina poslancov považuje za nezvratný. Vyplýva to z plenárnej rozpravy so slovenským štátnym tajomníkom Ivanom Korčokom. Zákonodarcovia vyzvali EÚ, aby naďalej podporovala mierové úsilie v krajine. Zdôraznili tiež, že FARC by nemali byť opätovne zaradené na zoznam teroristov EÚ.

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, ktorý v rozprave vystúpil v mene šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogherini, uviedol, že v súčasnej situácii je nevyhnutné, aby FARC a kolumbijská vláda potvrdili svoj záväzok dosiahnuť konečné prímerie. Európska únia bude podľa jeho slov podporovať Kolumbiu v snahách o dosiahnutie dlhodobého a udržateľného mieru. Potvrdil tiež, že výsledky referenda nebudú mať vplyv na rozhodnutie EÚ vyňať FARC zo svojho zoznamu teroristických skupín.

Viac..  Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Reakcie slovenských poslancov

„Dohoda medzi vládou a povstalcami je úspešným zavŕšením mierového procesu na ktorom sa veľkou mierou podieľala aj európska diplomacia. Po neúspešnom referende stoja miestni politici pred veľkou úlohou, udržať mier a stabilitu v krajine. Aj naďalej môžu počítať s plnou podporou EÚ,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices