orban
Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union.

Kvóty na utečencov musia zmiznúť z európskeho stola, myslí si Orbán

BRATISLAVA / Výsledky maďarského referenda proti utečeneckým kvótam z 2. októbra plne rešpektujeme a považujeme ho za legitímny nástroj, povedal po rokovaní s Viktorom Orbánom slovenský premiér Robert Fico. Rovnako rešpektuje aj snahu Orbána o zmenu maďarskej ústavy.

„Tak rokovania premiérov na summite, ako aj stretnutie na neformálnom summite v Bratislave potvrdzujú, že povinné kvóty sa stávajú mŕtvou politickou témou,“ povedal Fico s tým, že členské štáty rešpektujú legislatívne iniciatívy v oblasti migrácie, ktoré predložila Európska komisia. Reagovať však na ne budú musieť ministri vnútra členských štátov na zasadnutí 13. októbra, ako aj čelní predstavitelia na oficiálnom summite, ktorý sa bude konať v Bruseli 20. a 21. októbra. „Som presvedčený, že už 13. októbra na stretnutí ministrov vnútra sa začne pracovať na alternatívach k tomu, čo predložila Európska komisia,“ dodal Fico.

Európa nepatrí Bruselu

„My Maďari sme vždy zdôrazňovali, že hlavné mesto Európskej únie sa nenachádza v Bruseli. Hlavné mesto Európy je v Berlíne, vo Viedni, v Budapešti, Bratislave či Varšave,“ povedal Orbán.

Európska únia podľa neho nepatrí Bruselu, ale spoločenstvu slobodných štátov a taká musí zostať. Zdôraznil, že od roku 1990, od zmeny politického režimu v Maďarsku nebola taká veľká účasť na referende ako v nedeľu. „Vzhľadom na to, že maďarská ústava má veľmi prísne pravidlá, čo sa týka platnosti referenda, stalo sa, že tri milióny a tristotisíc ľudí vyjadrilo svoju vôľu jednomyseľne a toto rozhodnutie nemôžeme nechať bez povšimnutia,“ vysvetlil Orbán s tým, že tak chce urobiť aj napriek tomu, že referendum celkovo úspešné nebolo.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Chcú doplniť ústavu

O otázke, s kým majú Maďari žiť, môžu podľa Orbána rozhodnúť len oni, preto chce ústavu doplniť o to, že Maďarsku nebude nikto prikazovať, koho do svojej krajiny prijme. „Základný zákon Európskej únie zakotvuje národnú identitu – štátne zriadenie, forma a územie patria do identity tej ktorej krajiny,“ dodal Orbán, ktorý žiada, aby povinné kvóty z európskeho stola rokovaní úplne zmizli.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices