marietje-schaake
Autorka správy o novele európskeho nariadenia proti mučeniu Marietje Schaake. PHOTO: © European Union- EP.

Únia obmedzuje vývoz produktov, ktoré by mohli slúžiť ako nástroje na mučenie

Technologické inovácie sa môžu stať pre Európu dvojsečnou zbraňou v prípade, že produkty, ktoré sú vyvážané do krajín následne slúžia ako prostriedky na mučenie a zabíjanie občanov. Podľa ľudsko-právnych organizácií pokračuje mučenie v mnohých krajinách.

Marietje Schaake z Aliancie liberálov a demokratov za Európu sa vyjadrila: Je dôležité, aby EÚ nedodávala ani neposkytovala tovary a služby, ktoré môžu byť zneužité na výkon trestu smrti alebo mučenie.“

Ľudsko-právne organizácie tvrdia, že mučenie pokračuje v polovici zo 158 krajín, ktoré ratifikovali dohovor o zákaze mučenia. Priestor pre občianske spoločnosti a demokratické krajiny sveta sa zmenšuje. Vieme, že na svete sa zhoršuje situácia v oblasti slobody tlače,“ pokračuje poslankyňa Schaake.

V roku 2005 vznikla európska legislatíva, ktorá zaväzovala všetky členské štáty. Nejaké možnosti na zneužívanie prostriedkov na mučenie však stále existujú. Parlament ich chce pod vplyvom občianskej spoločnosti obmedziť. Okrem prostriedkov, ktoré sa dajú použiť na zväzovanie či bitie sa Parlament chystá obmedziť aj vývoz liekov do väzníc či orgánom činným v trestnom konaní, ktoré by sa dali využiť napríklad na prípravu smrtiacej injekcie.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

trest smrti

Európska únia je najštedrejším darcom v kampaniach a aktivitách za zrušenie trestu smrti po celom svete

Európsky parlament sa radí k najväčším odporcom trestu smrti a zasadzuje sa za jeho zrušenie …

Consent choices