piesne-a-tance
PHOTO: Archív BSK.

Brusel spoznal slovenské ľudové piesne a tance

Uplynulú sobotu spoznali návštevníci tanečnej sály Les Halles v Bruseli ľudové piesne a tance z celého Slovenska. Počas workshopu sa viac ako stovka odvážlivcov niektoré tance aj naučila a večer strávili na typickej slovenskej ľudovej veselici.

„Naša kancelária v Bruseli pravidelne predstavuje to najlepšie zo Slovenska a najmä z nášho regiónu. Či už sú to úspechy našich študentov, tvorba mladých dizajnérov či tradičné jedlá. Túto sobotu predstavili ľudové piesne a tance, ktoré sú naším národným bohatstvom,“ vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Sobota 8. októbra 2016 patrila v Bruseli slovenským ľudovkárom. V historických priestoroch tanečnej sály „Les Halles de Schaerbeek“ v Bruseli zorganizovala Kancelária Bratislavského samosprávneho kraja v Bruseli v spolupráci s Malokarpatským osvetovým strediskom seminár slovenských ľudových tancov. Ten navštívili nielen Slováci žijúci v Bruseli, ale aj množstvo domácich.

Podujatie bolo určené pre deti aj dospelých. Poobede sa deti na workshope počas dvoch hodín mohli naučiť základy ľudových tancov a vidieť ukážky tancov zo Slovenska. Pre dospelých návštevníkov bola v podvečer tiež pripravená dvojhodinová tanečná škola, ktorú následne vystriedala slovenská ľudová zábava. Každý si tak mohol oddýchnuť pri ľudovej hudbe, ktorú naživo hrali hudobníci Mgr. Michal Noga , Ján Tej,  Jakub Líška a Juraj Líška. Okrem ľudovej hudby však na programe bola aj prezentácia ľudových tancov a spevov, ktoré si pripravili skúsení tanečníci Natália Kotlárikova a Mgr. art  Andrej Kotlárik z Malokarpatského osvetového strediska. To sa podieľa  na uchovávaní, ochrane a sprístupňovaní hodnôt ľudovej kultúry a cieľom je rozvoj miestnej a regionálnej kultúry.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Podujatie sa uskutočnilo pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices