Predsedovia parlamentov EÚ si odniesli domov symbolický kúsok Slovenskej histórie

Tento víkend sa v Bratislave konal neformálny samit predsedov parlamentov Európskej únie, ktorého sa okrem predsedu Európskeho parlamentu Martina Schultza zúčastnili predsedovia parlamentov 21 štátov Európskej únie.

Okrem pracovného programu si delegácie odniesli domov aj symbolický kúsok Slovenskej histórie. Súčasťou darčekového balíčka pre európskych lídrov boli aj ručne vyrábané a maľované cínové šachové figúrky pôvodom z Banskej Bystrice.

Malá rodinná firma sa venuje ručnej výrobe cínových šatových setov už niekoľko rokov.

Pre portál európskenoviny informoval Viktor Pagáč, konateľ rodinnej firmy Pagy. „Aj keď naše šachy sú známe hlavne v zahraniči, sme hrdí, že časť šachu Jánošík sa stala súčaťou tak významaného podujatie ako je samit v Bratislave.” Pagáč zároveň dodal, že v marci sa im ako jediným zo Slovenska podarilo vystavovať na podujatí MakersTown v Bruseli, ktoré spájalo začínajúce firmy, investorov a európskych politických lídrov a ktorej partnermi boli Google, Intel a Európska Komisia.

Viac..  Rada Európy: Novinárov v Európe často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch

„Cena celého šachu vyjde na skoro dvetisíc Eur, avšak pri príležitosti konania samitu sme sa rozhodli urobiť výnimku. Cena (35) figúrok pre všetky delagácie vyšla na rovných 910,-EUR. Veríme, že aj takýmto spôsobom sme prispeli k prezentácií Slovenska ako krajiny, ktorá je hrdá na svoju históriu, ale zároveň plná inovatívnych a kreatívnych ľudí a myšlienok…” dodal Pagáč.

img_0180

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices