brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Po referende o brexite vzrástol záujem o írske pasy dvojnásobne

DUBLIN / Dopyt po írskych pasoch sa po júnovom referende, v ktorom si Briti odhlasovali odchod svojej krajiny z Európskej únie, medzi obyvateľmi Anglicka, Škótska a Walesu zdvojnásobila. Žiadosť o občianstvo Írskej republiky ich od začiatku júla do konca septembra podalo vyše 21 000.

Počas troch mesiacov, ktoré uplynuli od britského ľudového hlasovania, podalo žiadosť o írske občianstvo 21 549 Angličanov, Škótov a Walesanov. V rovnakom období minulého roka to pritom bolo len 10 959.

Počet žiadostí obyvateľov Severného Írska, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, sa medziročne zvýšil z 9 401 na 15 757. Pravidlá sú pre nich ale iné než pre ľudí zo zvyšku ostrovnej monarchie, írske úrady ich preto uvádzajú v štatistikách oddelene. Ľudia narodení v Severnom Írsku majú právo na írsky pas automaticky.

Nárok na občianstvo

Briti z Anglicka, Škótska a Walesu majú na írske občianstvo nárok v prípade, ak preukážu, že aspoň jeden z ich rodičov či prarodičov pochádzal z Írska. Podľa niektorých odhadov tak má právo na írsky pas asi desať percent Britov.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Ani viac než tri mesiace po referende nie je úplne jasné, ako budú po takzvanom brexite obyvatelia Spojeného kráľovstva ďalej žiť či pracovať v Európskej únii. Záujem o občianstvo iných členských krajín po hlasovaní prudko vzrástol. Briti žiadajú o občianstvo Nemecka, Belgicka, Španielska, Portugalska, Švédska či Cyprusu. Niektoré z týchto štátov majú zákonné ustanovenia, ktoré umožňujú cudzincom s koreňmi v danej krajine ľahšie získať ich občianstvo. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices