kamion
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Český kamionista dostal vo Francúzsku pokutu pre svoju mzdu

PARÍŽ/PRAHA / Francúzski policajti zastavili českého kamionistu a dali mu pokutu 135 eur. Dôvodom bolo to, že nemal potvrdenie o tom, koľko zarába. Od júla v krajine platí zákon, podľa ktorého musí mať aj kamionista z iného štátu francúzsku minimálnu mzdu. Tá je najmenej 9,60 na hodinu. Proti legislatíve sa už postavili aj slovenskí a českí dopravcovia a vyzvali Brusel aj francúzskeho prezidenta, aby proti tomu zasiahli.

Polícia išla podľa portálu iDnes.cz na istotu. Od vodiča chcela potvrdenie vo francúzštine, že má mzdu najmenej v rovnakej výške ako francúzski vodiči. To ale vodič predložiť nemohol. Stal sa tak jedným z prvých Čechov, ktorí dostali pokutu za to, že berú v porovnaní s francúzskymi kamionistami príliš nízku mzdu.

„Zaplatili sme to za vodiča, pretože s takým opatrením nesúhlasíme. Keby vodič nezaplatil, nemohol by pokračovať v jazde,“ cituje portál iDnes.cz šéfa ČSAD Uherské Hradište Radoslava Kusáka.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Podobné pokuty sa môžu stať v najbližších rokoch samozrejmosťou. Západoeurópskej krajiny totiž ako ochranu svojho pracovného trhu vymýšľajú bizarné pravidlá. A to nielen mzdové. Ďalším pravidlom je, že vodiči musia prespať v hoteli, nie v kabíne svojho kamiónu.

O rovnakom opatrení uvažujú aj Rakúsko, Holandsko a Belgicko. Smernica o vysielaní pracovníkov do zahraničia ukladá firmám, aby svojim zamestnancom platili najmenej toľko, koľko je minimálna mzda v krajine , kde ľudia dlhodobo pracujú.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices