teroristi-francuzsko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Francúzsko má na zozname 15 tisíc údajných radikálov, najmladší má 11 rokov

PARÍŽ / Francúzske ministerstvo vnútra v rámci prevencie proti terorizmu už registruje 15 tisíc obyvateľov, ktorí sú podozriví z islamského radikalizmu. Ešte v roku 2014 to bola len desiatka osôb. Uviedol to francúzsky týždenník Le Point. Aktívnejšie vyhľadávanie potenciálnych teroristov začalo v januári 2015, kedy Francúzsko zasiahol prvý z atentátov. Pri nich džihádisti zabili viac ako 230 ľudí.

Na zoznam FSPRT, ktorý sa snaží evidovať všetkých radikálnych islamistov predstavujúcich možnú hrozbu vo Francúzsku sa dostávajú muži, ktorých nahlási ich zamestnávateľ, pretože napríklad odmietajú podať ruku ženám. Sú v ňom uvedené predovšetkým také osoby, ktoré nedávno konvertovali k radikálnemu islamu alebo ktoré majú väzbu na takzvaný Islamský štát.

Zvláštny zoznam priebežne dopĺňajú a aktualizujú ako ústredné protiterostické služby, tak regionálne bezpečnostné veliteľstvá. Úrady využívajú od apríla 2016 aj špeciálnu telefónnu linku, na ktorej môžu ľudia upozorňovať na údajných islamských radikálov vo svojom okolí. Na zoznam sa podľa úradov dostane asi jedna z desiatich takto nahlásených osôb.

Väčšina registrovaných sú muži vo veku 18 až 25 rokov z predmestia Paríža a ďalších veľkých miest v regiónoch Ile-de-France, Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées, Auvergne-Rhône-Alpes a Provence-Alpes-Côte d’Azur.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Najmladší má 11 rokov

Najstarším na zozname je muž okolo 40 rokov a najmladší má 11 rokov. Takmer pätina z nich má nejaký záznam v trestnom registri. Väčšinou nemajú títo ľudia vyššie vzdelanie, ale zastúpené sú v ňom všetky sociálne a profesné kategórie.

„FSPRT je prostriedok, ktorý nám umožňuje neustále diskutovať s našimi kolegami z iných služieb a zvažovať prípady, ktorých nebezpečenstvo by sme sami neodhalili,“ vysvetlil pred vyšetrovacím výborom parlamentu šéf tajných služieb DGSI Patrick Calvar.

Veliteľ operačného centra pre predchádzanie terorizmu EMOPT Olivier de Maziéres pripustil, že v mnohých prípadoch je veľmi ťažké určiť, či podozrivý skutočne predstavuje hrozbu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices