fico
Premiér Robert Fico. PHOTO: © European Union.

Kauza Gorila potopila Slovensko. V dôvere politikom sme skončili predposlední, ukázal svetový prieskum

BRATISLAVA / Prieskum Global Competitiveness Svetového ekonomického fóra (WEF) sa pozrel na finančné zdravie a riziká krajín po celom svete. Jedným z nich je aj to, ako veľmi verejnosť dôveruje svojim politikom. Otázka prieskumu znela: „Ako hodnotíte etické štandardy politikov vo vašej krajine?“ Skóre 1 znamená „extrémne nízke“, hodnotenie 7 „extrémne vysoká.“

Meranie je teda založené na vnímaní obyvateľov. Absolútne žiadna krajina nezaznamenala skóre 7, hoci Singapur sa po roku opäť umiestnil na najvyššej priečke so 6.4 bodmi.

Británia dosiahla 4,7 bodov a USA skončilo na  40 priečke so skóre 3,9. Výskum prebiehal v 34 krajinách OECD, ktoré sú považované za relatívne ekonomicky rozvinuté s demokratickými systémami. 

Toto je 12 najhorších:

11. Portugalsko (3,0) – Portugalskí občania veria svojimpolitikom, ale dôvera otriasla v roku 2014, kedy bol bývalý premiér José Socrates zatknutý na základe obvinenia z korupcie.

9. Slovinsko (2,6) – Krajina stále bojuje s prechodom od komunizmu. Pokles v riadení verejných výdavkov, rovnako aj vnímanie korupcie stále poškodzuje práce a peňažnú slobodu.

9. Česká republika (2,6) – Českou politikou otriasol škandál v roku2013, kedy bol vtedajší premiér Petr Nečas vyšetrovaný pre korupciu.Bol nútený odstúpiť v dôsledku vyšetrovania.

6. Lotyšsko (2,5) – Lotyši majú problém dôverovať svojim politikom. Často sa sťažujú na zbytočne úzke väzby medzi politikmi a niektorými spoločnosťami. Niektorí dokonca veria, že verejné prostriedky sú občas odklonené spoločnostiam pre korupciu.

6. Severná Kórea (2,5) – V tejto krajine je politická dôvera veľmi nízka. Situácia sa zhoršila po potopení trajektu Sewol v roku 2014. Kórejská politická trieda bola kritizovaná za svoj prístup ku katastrofe, ktorá zabila takmer 300 ľudí.

6. Maďarsko (2,5) – Premiér Viktor Orbán pred nedávnom dostal veľkú podporu, keď Maďari podporil jeho odmietnutie kvót EÚ migrujúcich v referende, ale dôvera v politikov v krajine je stále veľmi nízka.

Viac..  M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

4. Poľsko (2,4) – Nedostatok dôvery Poliakov v politikov je dobre ilustrovaná na nedostatku angažovanosti zo strany občanov, znázornenej nízkou volebnou účasťou vo voľbách v krajine.

4. Španielsko (2,4) – V Španielsku sa za posledné roky konalo dvojo všeobecných voieb. Krajina nemá fungujúcu vládu takmer celý rok 2016, a vyzerá to tak, že Ďalšie voľby sa budú konať pred koncom roka.To všetko naznačuje, že Španieli nemajú dôvod veriť svojim politikom.

3. Grécko (2,3) – Po rokoch ochromujúcich úsporných opatrení a porušených sľubov od vlády, Grékom pochopiteľne chýba dôvera v politickú garnitúru krajiny.

2. Slovensko (2,2) – Politická korupcia na Slovensku je veľkým problémom. „Kauza Gorila“, ktorá otriasla celou krajinou v roku 2011 podľa prieskumu ukázala , že politici, manažéri a úradníci bežne berú úplatky výmenou za súkromné zákazky. Tým sa znižuje dôvera.

1. Taliansko (1,9) – Taliansko malo viac ako 60 rôznych vlád od konca Druhej svetovej vojny. Krajinou otriasol aj škandál štvornásobného premiéra Silvia Berlusconiho pre daňové podvody v roku 2013.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices