korcok-roth
Ivan Korčok a Michael Roth. PHOTO: Archív MZV.

Slovensko považuje Nemecko za svojho kľúčového partnera v zahraničnej a európskej politike

S cieľom udržiavať dialóg medzi Slovenskom a Nemeckom na strategickej úrovni zorganizovali Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku a Nemecký inštitút pre medzinárodné a zahraničné záležitosti (SWP) v poradí už 5. stretnutie Slovensko – nemeckej reflexnej skupiny, na ktorej vystúpili aj štátny minister pre Európu Ministerstva zahraničných vecí Nemeckej spolkovej republiky Michael Roth a štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a splnomocnenec vlády SR pre predsedníctvo SR v Rade Európskej únie Ivan Korčok.

V prvom paneli s názvom „The Way Forward: The Bratislava Process and Reforms of the EU“ obaja diskutovali o súčasnej situácii v EÚ, výsledkoch Bratislavského summitu a perspektívach budúceho vývoja. „Namiesto diskusií o veľkých inštitucionálnych reformách v Európskej únii musíme teraz venovať energiu na projekty, ktorým ľudia rozumejú a majú hmatateľný prínos,“  zdôraznil štátny tajomník Korčok pričom poukázal najmä na projekty ako Schengenská zóna voľného pohybu, spoločná mena a vnútorný trh.

Na následnom pracovnom obede sa partneri venovali témam októbrovej Európskej rady, ktorá by sa mala zaoberať migráciou, obchodnými dohodami EÚ s tretími krajinami a vzťahmi s Ruskom. Štátny tajomník Korčok potvrdil, že slovenské predsedníctvo v Rade EÚ je v téme migrácie a reformy Spoločného európskeho azylového systému pripravené zohrať konštruktívnu úlohu.

Viac..  Európski liberáli a centristi idú do eurovolieb s trojlístkom lídrov

Štátneho tajomníka M. Rotha prijal aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Ten potvrdil vysokú kvalitu politických vzťahov s Nemeckom a vymenil si s partnerom názory na aktuálne zahranično-politické témy. Minister M. Lajčák a štátny tajomník M. Roth sa venovali najmä vývoju na Ukrajine a zdôraznili potrebu napĺňania Minských dohôd, ako aj situácii v Sýrii, vzťahom EÚ s krajinami Východného partnerstva a prípravám na začiatok rokovaní EÚ s Britániou o jej vystúpení z Únie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices