zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 40. týždňa 2016

ECB sa nebráni ďalším opatreniam na podporu ekonomiky

SLOVENSKO: Slovenská vláda minulý týždeň schválila návrh štátneho rozpočtu na budúci rok 2017 a taktiež aj návrh rozpočtu verejných financií na nasledujúce 3 roky. Verejný deficit by mal podľa tohto návrhu v roku 2017 dosiahnuť úroveň – 1,29 % HDP, v roku 2018 by mal ďalej klesnúť na – 0,44 % HDP a v roku 2019 by sme mali prvýkrát dosiahnuť prebytok verejného rozpočtu na úrovni 0,16 % HDP. Slovensko by malo teda podľa tejto prognózy postupne smerovať k vyrovnanému resp. aj prebytkovému hospodáreniu verejnej správy. Verejný dlh by mal na konci tohto prognózovaného obdobia, teda v roku 2019, predstavovať 49,14 % HDP.

EUROZÓNA: Zápisnica zo septembrového zasadnutia Európskej centrálnej banky [ECB] prezradila plány centrálnych bankárov ohľadom menovej politiky. Najvyšší predstavitelia ECB sú otvorení aj novým stimulačným opatreniam a ďalším možnostiam uvoľňovania menovej politiky s cieľom podporiť európsku ekonomiku a zvýšiť infláciu. Zatiaľ však zotrvajú pri súčasných opatreniach, ktoré už boli prijaté do praxe. Stimulačný program, v rámci ktorého ECB nakupuje každý mesiac dlhopisy za 80 mld. EUR, bude pokračovať minimálne do marca 2017. Zo záznamu zo zasadnutia ECB vyplýva, že centrálni bankári sú presvedčení, že súčasné opatrenia vo forme nákupov dlhopisov a rekordne nízkych úrokových sadzieb sa ešte naplno nepreniesli do reálnej ekonomiky, teda nepretavili sa do ekonomického rastu a rastu inflácie v plnej miere,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

SVET: Medzinárodný menový fond [MMF] minulý týždeň potvrdil svoju júlovú prognózu a rast globálnej ekonomiky v tomto roku očakáva na úrovni 3,1 %. Fond ale zhoršil odhadovaný rast americkej ekonomiky, keďže očakáva, že US ekonomika sa tento rok posilní o 1,6 %, pričom v predchádzajúcej predikcii odhadoval rast o 2,2 %. Zhoršenie svojej predikcie MMF zdôvodňuje poklesom investičnej aktivity v USA, ktorá je brzdená silným dolárom, ale taktiež aj neistotou pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami. Negatívnejší vývoj očakáva MMF aj v prípade Veľkej Británie, a to v nadväznosti na to, ako „padol rozsudok“ o brexite. Britská ekonmika by mala tento rok spomaliť na 1,8 % a v budúcom roku až na 1,1 %.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

VEĽKÁ BRITÁNIA: Britská premiérka Mayová ešte predminulý týždeň vyhlásila, že formálne aktivuje odchod Británie z EÚ pred koncom marca 2017. Následne sa odštartuje 2 – ročný proces vystúpenia z európskeho spoločenstva a Británia by tak mala EÚ opustiť v roku 2019. Podľa Lisabonskej zmluvy by mal proces vyjednávania o podmienkach vystúpenia z únie trvať 2 roky, ale môže sa natiahnuť aj na dlhšie, ak sa na tom Británia a členské krajiny dohodnú. V nadväznosti na to britský minister financií Philip Hammond upozornil, že Britániu čaká turbulentné obdobie, a to počas doby, kedy budú prebiehať rokovania o vystúpení z EÚ. Krajina bude totiž čeliť neistote ohľadom podmienok opustenia únie, na akých sa dohodne s Bruselom. Tieto vyjadrenia ovplyvnili aj minulotýždňový vývoj britskej libry, ktorá pokorila dokonca 32- ročné minimá. Trhy sa totiž obávajú toho, že by mohlo dôjsť k tzv. „tvrdému“ brexitu, kedy by bol odchod Británie z EÚ prirýchly a nemuseli by byť dojednané všetky obchodné dohody.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices