Víťazi tohtoročnej Ceny Karola Veľkého
Víťazi tohtoročnej Ceny Karola Veľkého pre mládež. PHOTO: © European Union- EP.

Víťazi Ceny Karola Veľkého pre mládež zavítali do Európskeho parlamentu

Do Európskeho parlamentu zavítali víťazi tohtoročnej Ceny Karola Veľkého pre mládež, ktorá im bola slávnostne udelená začiatkom mája v nemeckom Aachene. Počas svojej návštevy predstavili svoje projekty v kultúrnom výbore, stretli sa s predsedom Martinom Schulzom a takisto mali možnosť pozorovať niekoľkých poslancov pri práci.

Cenu každoročne udeľuje Európsky parlament spoločne s nadáciou Ceny Karola Veľkého mesta Aachen. Odmeňuje tak projekty mladých ľudí vo veku 16,30 rokov, ktoré podporujú integráciu a porozumenie medzi Európanmi. Cena bola tento rok odovzdaná 3. mája v Aachene za prítomnosti víťazných tímov za každú krajinu.

Aký význam má pre tohtoročných víťazov? Všetci sa zhodujú na tom, že pre nich predstavuje veľkú odmenu a priniesla im renomé nielen v ich krajine ale aj v zahraničí. Vďaka nej dostali aj ponuky na spoluprácu a sú oveľa viac motivovaní rozvíjať svoje projekty aj naďalej.

„Cena nám veľmi pomohla. Náš projekt teraz poznajú aj v Európe a spolupracuje s nami desať krajín, už to nie je len taliansky projekt,“ teší sa Benedetta Turrin, ktorá spolupracovala na víťaznom projekte InteGREAT, ktorého cieľom je zapojiť mladých ľudí do integrácie utečencov. Teraz vidia veci vo veľkom, chcú zapojiť viac študentov z celej Európy a pomôcť viac utečencom.

„Aj nám to veľmi pomohlo, podarilo sa nám tak vyvinúť mobilnú aplikáciu,“ hovorí Charikleia  Blougoura z Grécka, ktorá so svojimi spolužiakmi vytvorila pôvodne len stolovú hru o Karolovi Veľkom.  Teraz plánujú vytvoriť novú appku pre o čosi starších a náročnejších žiakov.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

„Cena nám priniesla renomé a je odmenou pre celý tím, kde všetci pracujú ako dobrovoľníci. Teraz chceme projekt rozšíriť podľa päťročného plánu,“ vysvetľuje Tillmann Heidelk z projektu  Young European Council, ktorý získal tretie miesto. Spoločne s ostatnými organizuje konferencie pre mladých ľudí, kde sa diskutuje o budúcnosti Európy.

Všetci traja vystúpili v kultúrnom výbore, kde poslancom predstavili svoje projekty ja plány do budúcnosti. Neskôr sa stretli aj s predsedom Parlamentu Martinom Schulzom a okrem toho mali možnosť stráviť pracovný deň s niekoľkými poslancami.

Kto bude ďalší?

Máte 16 až 30 rokov a podieľate sa na projekte s európskym rozmerom? Zúčastniť sa súťaže môžete aj vy. Nový ročník otvárame 28. októbra. O podmienkach súťaže a o tom, ako podať prihlášku vás budeme načas informovať.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices