dalajlama
Dalajláma. PHOTO: © European Union- EP.

Kiska odignoroval nesúhlas Číny a stretol sa s dalajlámom, krajina hrozí odvetou

BRATISLAVA / Čínske ministerstvo zahraničných vecí pohrozilo neupresnenou odvetnou reakciou za to, že sa slovenský prezident Andrej Kiska stretol s tibetským duchovným vodcom dalajlámom. Ten v rámci cesty po Európe cez víkend navštívil Slovensko.

Slovenský prezident Andrej Kiska sa stretol s dalajlámom na súkromnom obede. „Kiska ignoroval ostrý nesúhlas Číny a stretol sa s dalajlámom,“ prehlásila hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing. Toto stretnutie podľa ministerstva bolo v rozpore s „politikou jednej Číny“, ktorú slovenská vláda sľúbila podporovať.

„S tým Čína absolútne nesúhlasí a prijme zodpovedajúcu reakciu,“ povedala hovorkyňa bez ďalších podrobností.

Čína pokladá 80-ročného dalajlámu, ktorý je držiteľom Nobelovej ceny za mier, za separatistu presadzujúceho nezávislosť Tibetu. Túto oblasť čínska armáda obsadila v roku 1950.

Odtrhnutie Tibetu od Číny

Dalajláma sa podľa Chua Čchun-jing dlhodobo snaží o odtrhnutie Tibetu od Číny. Čínska vláda je proti tomu, aby ktorýkoľvek zahraničný činiteľ bol s dalajlámom v akejkoľvek forme kontaktu.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Schôdzka Kisku s dalajlámom „rozbila politický základ čínsko-slovenských vzťahov,“ dodala hovorkyňa. „Žiadame, aby slovenská strana jasne uznala protičínsku, separatistickú povahu dalajlámu a úprimne rešpektovala bytostné čínske záujmy.“

Dalajlamova trojdňová návšteva Slovenská skončí v pondelok. Duchovný vodca sa presunie do Prahy. Tam sa zúčastní konferencie Forum 2000.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices