armada
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Nastal deň D. Islamský štát nemá kam ustúpiť, tvrdia experti

MOSUL / Jednotky Kurdov obsadili sedem obcí východne od Mosulu ovládaného Islamským štátom. Zúčastňujú sa oslobodzovacej operácie, ktorú zahájili ešte v noci. Do boja sa má zapojiť až 30 tisíc irackých vojakov.

Oslobodzovacie operácie v Mosule majú byť podľa zahraničných agentúr najvýznamnejším bojom v Iraku od roku 2003, kde bola zahájena invázia, ktorá zosadila bývalého prezidenta Saddáma Husajna.

Kurdi zaháili oslobodzovacie boje východne od druhého najväčšieho irackého mesta a získali sedem obcí vo vzdialenosti asi 30 kilometrov od Mosulu.

Američania si veria

Americký minister obrany Ash Carter nazval zahájenie operácie za oslobodenie Mosulu rozhodujúcim momentom, ktorá zasadí posledný úder v porážke organizácie Islamský štát.

Carter rovnako povedal, že Iračania extrémistov porazia a oslobodia Mosul a zvyšok Iraku od radikálnych ozbrojencov. Medzinárodná koalícia vedená USA je podľa neho pripravená Iračanom v boji pomôcť.

Sporadická streľba

V rámci prípravy na ofenzívu dorazilo v piatok na hlavnú líniu v blízkosti Mosulu niekoľko stovák príslušníkov irackých špeciálnych jednotiek. V pondelok ráno po oznámení irackého premiéra bolo podľa agentúr počuť sporadickú streľbu.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Dvojmiliónové mesto Mosul, kde žijú prevažne sunniti, obsadili radikáli z IS bez boja v roku 2014. Nie je jasné, koľko obyvateľov žije v meste v súčasnosti. Podľa OSN je ohrozených 1,5 milióna ľudí.

Humanitárne organizácie upozorňujú, že boj o Mosul vyvolá zrejme novú utečeneckú vlnu a že o útek sa pokúsi viac ako 700 tisíc obyvateľov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

osn

EÚ na 78. zasadaní Valného zhromaždenia OSN: globálne opatrenia a solidarita

Delegácia Európskej komisie na vysokej úrovni sa budúci týždeň v New Yorku zúčastní na 78. …

Consent choices