madrid
Madrid. PHOTO: © European Union.

Španielsko. Krajina futbalu, býčích zápasov a paelly

MADRID / Španielsko nie je len krajina futbalu, mora, fiesty, paela či býčích zápasov. Práve minulý týždeň Španieli oslavovali významný sviatok – priplávanie Krištofa Kolumbusa do Ameriky.

Túto turistickú veľmoc každoročne navštívi 70 miliónov turistov. Pobrežie tu tvorí viac ako osemtisíc kilometrov vrátane Baleárskych a Kanárskych ostrovov. Zalyžovať sa zase dá na horách. Vidieť ale môžete aj excelentnú architektúru a bohaté kultúrne dedičstvo,“ povedal zástupca veľvyslanca na Slovensku Juan Pablo García Andújar.

Čítaný Cervantes

Málokto vie, že Španielsku vďačíme za zemiaky či kukuricu. Práve v španielskych službách priplával Kolumbus do Ameriky a do Európy sa dostalo napríklad aj avokádo. „Don Quijote od Cervantesa sa radí medzi najčítanejšie knihy na svete vôbec. Viac ľudí si kupuje už len blibliu,“ tvrdí  Andújar.

Narodili sa tu aj ďalšie osobnosti. Tenista Rafael Nadal, futbalista Raúl González, maliar Salvador Dalí, architekt Antoni Gaudí, herci Antonio Banderas či Penélope Cruz.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Významný deň: 12.10.

„12. októbra sa oslavuje spomienka na deň, kedy Kolumbus priplával k brehom Ameriky. V tom istom roku sa zjednotili mnohé kráľovstvá Španielska, ktoré vytvorili to, čo sa neskôr stalo Španielskym kráľovstvom,“ dodal Andújar.

Zvučná španielčina láka aj mnohé slovenské deti. Aj na Slovensku sú totiž školy, kde vyučovanie prebieha v španielčine. „Španielčina je druhý najpoužívanejší jazyk na svete a tretí najpoužívanejší na sociálnych sieťach,“ uzavrel Andújar.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices