bitcoin
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Martin Lindák: Dobrý Anjel akceptuje Bitcoin

Konečne za posledné 2 týždne prichádza najdôležitejšia správa ohľadom kryptomien zo Slovenska. Avšak rovnako dôležité udalosti sa udiali aj v Poľsku, Rusku, ale tiež objavilo aj zaujímavé uplatnenie na filmovom trhu pre dospelých.

Na Slovensku ste si doteraz mohli kúpiť za Bitcoiny len bežné veci, ako kávu či jedlo vo väčších mestách. Či tovary cez internetové obchody. Teraz už môžete svoje Bitcoiny použiť aj na dobrú vec. A to podporiť nimi neziskovú organizáciu Dobrý Anjel. Dokonca môžete zaplatiť aj inými virtuálnymi menami, Litecoinom alebo Worldcoinom. Postup je rovnaký ako pri platení Eurom. Rovnako dostanete aj tzv. anjelské číslo, aby ste vedeli ako sa prostriedky použili. V kuloároch sa šušká aj o tom, že si budete môcť kúpiť lístok na MHD pomocou virtuálnej meny, ale o tom inokedy v inom článku.

Časom sa možno zobudí aj vláda na Slovensku. Naši severnejší susedia, Poliaci, už skúmajú kryptomeny a rovno by ich chceli využiť vo verejnej správe. Ministerstvo pre digitálne záležitosti pracuje na projekte „Rozšírenie kryptomien a blockchain systémov.“ Na jednej strane je cieľom dostať do povedomia ľudí čo to sú kryptomeny a technológia Blockchain. Na strane druhej je cieľom podporiť start-up projekty, ktoré v tejto oblasti pracujú. Rovnako ich aj podporiť formou vhodného legislatívneho nastavenia. A tiež implementovať výhody decentralizovanej účtovnej knihy, Blockchainu, do verejnej správy. Iniciatíva poľskej vlády je ústretovým krokom, ktorá by bola vítaná aj na Slovensku, kde zatiaľ zo strany štátu zdochol pes.

Doteraz bolo dianie v Rusku medzi kryptomenami a vládnymi inštitúciami nemastné neslané. Jedna inštitúcia chcela regulovať, druhá zase nie a tretej to bolo úplne jedno. Avšak zrazu prišla zmena a začalo sa už aj niečo reálne diať. Ruská centrálna banka už vytvorila systém na báze technológie stojacej za virtuálnymi menami, Blockchainom. Systém s názvom Mastercoin má zabezpečiť komunikáciu medzi centrálnou bankou, komerčnými bankami a ostatnými finančnými inštitúciami. Slúžiť má na lacnejšie rozposielanie dát spojených s transakciami a ostatnými operáciami. V súčasnosti sa systém testuje aj s bankami ako Sberbank alebo Tinkoff bank. Už ostáva len čakať aké budú výsledky testovania. Rovnako je otázne ako sa k tomu postaví vláda, keďže takéto používanie by si vyžiadalo legislatívne zmeny.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

A ako už je pri týchto prehľadoch tradíciou, posledná správa je čerešničkou na torte. Výhody Blockchainu sa už dajú využiť aj vo filmovom priemysle pre dospelých, teda porno priemysle. Švajčiarsky start-up Decent, tak pomôže spoločnosti Naughty America Production zabezpečiť jej filmy. Cieľom bude najmä zabrániť pirátstvu, ktoré je hojne rozšírené vo filmovom priemysle všeobecne. Zabrániť by tomu mal tzv. Digital video fingerprinting. To je technológia, ktorá rozozná podľa farby, pohybov a iných identifikátorov, či je filmový súbor pravý alebo kopírovaný. Spolu s Blockchainom by tak mali vytvoriť systém, kde už nebude možné šíriť kopírovaný obsah, kde sa porušujú autorské práva.

Komentár pripravil Martin Lindák, Nadácia F.A. Hayeka.

O dac

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices