fico
Slovenský premiér Robert Fico. PHOTO: © European Union- EP.

Premiér Fico: Slovensko považuje sankcie EÚ proti Rusku za nezmyselné

BRATISLAVA / Slovensko považuje sankcie EÚ proti Rusku za nezmyselné, Bratislava ale nebude vystupovať proti jednote únie, povedal slovenský premiér Robert Fico pred nadchádzajúcim summitom európskej dvadsaťosmičky, na ktorom by štátnici mali podľa programu hovoriť o ďalšom postupe EÚ voči Rusku. Slovensko v tomto polroku predsedá Rade EÚ.

„Sankcie sú nezmysel. Nepriniesli nič k riešeniu vzťahov čo sa týka Ukrajiny. V tomto okamihu je ale pre mňa jednota Európskej únie na prvom mieste, mám však právo zaujať postoj k sankciám. Bolo by zlé, keby sme rozbíjali jednotu Európskej únie, tá je narušená v iných témach,“ povedal Fico pred poslancami európskeho výboru slovenského parlamentu.

EÚ zaviedla energetické, finančné a obranné sankcie voči Moskve v roku 2014, kedy Rusko anektovalo ukrajinský Krym. V tomto roku EÚ predĺžila sankcie do konca januára.

„V prípade Kryme išlo o porušenie medzinárodného práva. Súčasne dodám, že nevnímam vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom ako čiernobiele. Obe krajiny majú ešte čo robiť k naplneniu minských dohôd,“ povedal Fico, ktorý k ukončeniu sankcií voči Rusku vyzýval už v minulosti.

Viac..  EK vyplatila Ukrajine 4,5 miliardy eur preklenovacieho financovania v rámci Nástroja pre Ukrajinu

Podľa Fica aj kvôli sankciám klesla obchodná výmena Slovenska s Ruskom o 30 percent. Dodal, že nie je dôvod, aby krajina bola poškodzovaná kvôli problémom týkajúcich sa medzinárodného práva.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices