aleppo
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Treba zastaviť bombardovanie a obliehanie Aleppa, zhodli sa ministri zahraničných vecí EÚ

O európskej reakcii na zhoršujúcu sa situáciu v Sýrii, opatreniach na dlhodobejšie riešenie migrácie, aj o implementácii Globálnej stratégie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ diskutovali  v Luxemburgu ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie. Slovensko na pravidelnom mesačnom zasadnutí Rady pre zahraničné záležitosti (FAC) zastupoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

„Je zjavné, že situácia v Sýrii je nadmieru dramatická, a preto sme sa prioritne venovali najmä tomu, ako zastaviť nesmierne utrpenie miestneho obyvateľstva,“ konštatoval po zasadnutí minister M. Lajčák. Ministri si na pracovnom obede vypočuli aj hodnotenie situácie od osobitného splnomocnenca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu a zaoberali sa následkami posledného vývoja na politiku EÚ a možnosťami ďalšieho podporného angažovania sa EÚ.

„Hovorili sme o tom, čo môže v tejto situácii v Sýrii urobiť EÚ. Prioritou je zastavenie bombardovania a obliehania Aleppa, prísun humanitárnej pomoci a, samozrejme, obnovenie politického procesu, lebo sýrsky problém nemá iné, ako politické riešenie,“ zdôraznil minister M. Lajčák.

Ministri sa zaoberali aj tým, ako zastaviť dramatickú eskaláciu násilia. „Od všetkých aktérov diania v Sýrii očakávame, že sa začnú  správať zodpovedne. Ak EÚ uvidí, že niekto z lokálnych a regionálnych aktérov nejaví záujem správať sa podľa civilizovaných pravidiel, nebude váhať prijať razantné opatrenia,“ uviedol minister M. Lajčák.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Ministri na Rade FAC v Luxemburgu diskutovali aj o krokoch na implementáciu Globálnej stratégie EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku a prebrali aj problematiku migrácie s výhľadom na rokovanie premiérov a prezidentov EÚ na Európskej rade vo štvrtok a v piatok v Bruseli. Ministri prioritne hovorili o vonkajších aspektoch migrácie, najmä v kontexte budovania partnerstiev s vybranými africkými krajinami a inovatívnych nástrojov angažovania sa Únie pri podpore stability a rozvoja Afriky.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices