zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 41. týždňa 2016

Ekonomike eurozóny by sa malo dariť lepšie

EUROZÓNA: Uplynulý týždeň bola zverejnená spoločná predikcia mníchovského inštitútu Ifo, francúzskeho štatistického úradu INESS a talianskeho INSTAT. Vyplýva z nej, že ekonomika eurozóny by mala v najbližšom období rásť rýchlejšie. HDP eurozóny by mal v poslednom tohtoročnom kvartáli a aj v prvom kvartáli budúceho roka vzrásť o 0,4 %. „Predstavovalo by to mierne zrýchlenie oproti rastu o 0,3 % v druhom a treťom tohtoročnom kvartáli. Pod lepší vývoj v našom menovom bloku by sa mal podpísať hlavne silnejší dopyt zo zahraničia a taktiež stabilný rast súkromnej spotreby domácností. Domáci dopyt by mal ťažiť predovšetkým z pokračujúcej zlepšujúcej sa situácie na trhu práce a z rastu reálnych príjmov vďaka nízkej inflácii,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Pozitívne čísla prišli minulý týždeň aj od európskych priemyselníkov. Priemyselná produkcia v eurozóne potešila medziročným augustovým rastom o 1,8 %, zatiaľ čo trh odhadoval o niečo slabší rast o 1,5 % a v júli sa produkcia priemyselníkov v menovom bloku znížila o – 0,5 %. Aj v medzimesačnom porovnaní vykázala produkcia v priemysle eurozóny rast o 1,6 %. Augustové priaznivé výsledky poukazujú na to, že po júlovom ochladení spôsobenom dovolenkovou sezónou sa európsky priemysel opäť zotavil. Spomedzi krajín EÚ, za ktoré mal Eurostat údaje, sa priemyselná výroba najviac medziročne zväčšila v ČR [o 7,7 %], Slovinsku a v Poľsku. Naopak, najvýraznejší pokles produkcie v priemysle zaznamenalo Írsko [o – 8,5 %].

GRÉCKO: Grécky premiér Alexis Tsipras minulý týždeň vo štvrtok uviedol, že jeho krajina sa chce dohodnúť s medzinárodnými veriteľmi na zmiernení podmienok splácania dlhu, a to ešte do Vianoc. Zástupcovia veriteľov majú ešte tento mesiac zhodnotiť, ako Atény pokročili pri realizácií dohodnutých reforiem. Zároveň veritelia od Grécka žiadajú, aby obmedzilo podporu pre hypotekárnych dlžníkov a obmedzilo ochranu zamestnancov v stratových podnikoch. Tieto opatrenia by mali pomôcť naštartovať grécku ekonomiku. Grécka vláda na čele s Tsiprasom však namieta, že ak sa budú robiť ďalšie úsporné opatrenia bez toho, aby sa zmiernili podmienky splácania dlhu, tak to poškodí ekonomiku krajiny. Zmiernenie podmienok splácania dlhu by sa malo uskutočniť vo forme predĺženia termínov splatností úverov alebo vo forme zníženia úrokov. Veritelia odmietajú, že by došlo opäť k odpísaniu časti gréckeho dlhu.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

NEMECKO: Z najväčšej európskej ekonomiky uplynulý týždeň prišli lepšie ako očakávané výsledky ekonomického sentimentu podľa prieskumu ZEW. Index ekonomickej nálady [vyjadrujúci očakávania ekonomického rastu] v Nemecku sa v októbri zlepšil na úroveň 6,2 bodu zo septembrovej hodnoty 0,5 bodu, pričom trhy očakávali miernejší rast na 4,0 bodu. Z vývoja ukazovateľa vyplýva, že nálada v nemeckej ekonomike je priaznivá a očakávania ohľadom rastu HDP krajiny sú optimistické. Pozitívne výsledky ukázal aj druhý nemecký ZEW index ekonomického sentimentu [vyjadrujúci súčasnú situáciu], ktorý stúpol až na 59,5 bodu zo septembrovej hodnoty 55,1 bodu.

O dac

Odporúčame pozrieť

ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Európska centrálna banka (ECB) rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne. Zasadnutie sa uskutoční …

Consent choices