smolkova
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Monika Smolková: Chceme audit bruselských inštitúcií, aby fungovali efektívnejšie

Existencia samotnej Euópskej únie je otázna. Minimálne neprežije v takej forme, ako ju poznáme dnes. Vyhlásil to jeden z čelných predstaviteľov Európskeho parlamentu, Guy Verhofstadt. Ak vraj neprejde radikálnou reformou, skôr či neskôr sa rozpadne. Podľa neho bol Brexit iba začiatok.

V Únii sa stále častejšie hovorí o Spojených štátoch európskych. V praxi by to vyzeralo, že by sme mali Federálnu Európsku úniu. „Ak to neurobíme a nezreformujeme, dopadneme ako grécke mesta v stredoveku. Rozpadneme sa,“ povedal europoslanec Guy Verhofstadt.

Európska komisia by mala prísť o viac ako polovicu komisárov. Zregulovali by ju na maximálne dvanásť až pätnásť členov. Iba tak dokáže podľa niektorých europoslancov efektívne fungovať. Odvážne plány sa tým ale nekončia. „Teraz je dôležité rozhodnúť sa, ktorým smerom pôjdeme. Či väčšími právomocami Bruselu alebo národných vlád,“ povedal hovorca Európskeho parlamentu Jaume Duch.

„Chceme niektoré inštitúcie zrušiť, niektoré zlúčiť, pretože sú neefektívne. Nevieme, čo robia, za koľko robia a koľko majú pracovníkov,“ uviedla slovenská europoslankyňa Monika Smolková.

Malo by ísť o veľký audit inštitúcií a veľkú bruselskú reformu. Brusel by mohol dostať väčšie právomoci, podobne ako má Washington v Spojených štátoch amerických. Odvážne plány hovoria o tom, že by sa v EÚ harmonizovali aj dane. To znamená, že by sme platili rovnako ako Nemci či Španieli.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Rovnako by sme sa ľahšie dohodli s Veľkou Britániou, aby sme si nekomplikovali život. „Aby napríklad Veľká Británia po rozhovoroch zatvorila pracovný trh pre Slovákov alebo aby vyhnala študentov z britských univerzít,“ uviedol Miroslav Mikolášik z Európskej ľudovej strany.

Aj keď je to stále otázka budúcnosti, stále viac sa hovorí o tom, že Spojené štáty európske sú záchranným kolesom Európskej únie.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Smolkova

Monika Smolková: Príklady „dobrej praxe“ novej vlády

Denne sme svedkami amaterizmu a nekompetentnosti súčasnej vlády. Jej rozhodnutiami sú občania v čase korona …

Consent choices