Parizek
Lukáš parízek na konferencii SFPA. PHOTO: Archív MZV.

L. Parízek: EÚ potvrdila pod slovenským predsedníctvom svoje politické záväzky voči Východnému susedstvu

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek slávnostne dnes (24. októbra 2016) otvoril konferenciu ,,Východná politika EÚ vo svetle predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie“. Organizátorom konferencie, ktorá sa uskutočnila  v kongresových priestoroch MZVaEZ SR,  je Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA).

,,EÚ pod slovenským predsedníctvom potvrdila svoje politické záväzky voči Východnému susedstvu. Zároveň si EÚ vo vzťahu k Východným susedom musí zadefinovať novú politickú víziu. V opačnom prípade stratí Východné partnerstvo relevantnosť. Zdôrazňujeme potrebu širokej a úprimnej diskusie vo vnútri EÚ o budúcnosti Partnerstva. No tejto diskusii sa musia zúčastniť aj samotní Východní partneri EÚ,“ uviedol v otváracom prejave na konferencii SFPA v prítomnosti expertov a zahraničných diplomatov štátny tajomník L. Parízek.

Podrobne sa vo svojom vystúpení venoval zhodnoteniu aktuálneho vývoja v regióne za našimi východnými hranicami, s akcentom na stav implementácie programu Východného partnerstva, stavu reforiem na Ukrajine, ako aj vzťahom EÚ – Rusko. Ďalej pripomenul, že slovenské predsedníctvo s cieľom prehĺbenia dialógu EÚ s východnými partnermi zorganizovalo tri neformálne schôdzky ministrov, a to vnútra a spravodlivosti, zahraničných vecí a životného prostredia.

Viac..  Rozšírenie a reforma EÚ: Poslanci žiadajú odvážne rozhodnutia

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices