galko
Ľubomír Galko. PHOTO: Archív ĽG.

Ľubomír Galko: V spore Fico versus Kiska stojím za Kiskom

Cynik by povedal, že Čína už prijala tvrdé odvetné opatrenia voči Slovensku a jeho vláde za hrdelný prehrešok prezidenta Kisku, ktorý si dal obed s dalajlámom a to tak, že čínsky premiér  Li Kche-čchiang si vyhodil slovenského premiéra Fica z priateľov na Facebooku. Nebuďme však cynickí, pozrime, sa, čo vlastne signalizuje črtajúci sa spor Roberta Fica a jeho ministra Lajčáka s prezidentom Andrejom Kiskom.

Nemiestne  a submisívne vyjadrenie Miroslava Lajčáka – „Slovensko to poškodí nielen pre to, že Čína je najväčšia ekonomika na svete, ale jedna svetová superveľmoc, stály člen Bezpečnostnej rady, ktorý sa momentálne na Slovensko hnevá“ – je možné pochopiť ako určitú splátku za podporu Číny pri jeho kandidatúre za šéfa OSN. Napriek tomu by minister zahraničných vecí suverénneho a hrdého štátu nemal voliť takéto slová a ísť do takéhoto predklonu. Nie je na to žiaden dôvod.

Postoj slovenského prezidenta Andreja Kisku, ktorý sa nedal odradiť vyhrážkami a tlakom čínskej strany a stretol sa s dalajlámom, je práve správnym postojom prezidenta zvrchovaného štátu. Pretože to, s kým sa bude stretávať prezident Slovenskej republiky, nebude určovať tretia strana. A osobitne to platí pre neoficiálne stretnutia, čo je prípad prijatia dalajlámu.

Som presvedčený, že dobré obchodné vzťahy s Čínou (a nielen s ňou) sú dôležité, ale nemôžu deformovať slovenskú vnútornú politiku spôsobom, ktorý z nás robí vazalov.

Oveľa horšie je, že sa nám pomaly, ale iste rozhára konflikt Roberta Fica a prezidenta Andreja Kisku, pri ktorom je hlavným pyromanom práve obyvateľ Bašternákovho bytu. Ten si skupinu diverzantov a nepriateľov štátostrany, ktorá doteraz zahŕňala hlavne opozičných lídrov a novinárov, doplnil aj o prezidenta Slovenskej republiky. Robert Fico kritizoval prezidenta Kisku nielen  za jeho obed s dalajlámom, ale i za jeho slová, že pre imigračnú krízu má V4 dnes v EÚ veľmi zlú povesť.

Nechávam teraz na ľudí, aby s prezidentom Kiskom a jeho slovami o „zlom image“ krajín V4 súhlasili alebo nesúhlasili. Dali by sa o tom viesť dlhé diskusie. Napríklad aj v súvislosti s tým, čo sa deje v susednom Maďarsku okolo denníka Népszabadság alebo v Českej republike, kde dosť veľkú časť zahraničnej politiky „formuje“ prezident Zeman, či v Poľsku, kde neprešiel len o chlp skutočne šialený protiinterrupčný zákon. O tom, čo sa deje na Slovensku (Kaliňák, Bašternák, kriminalizácia opozície atď.), sa rozpisovať ani netreba.

Viac..  Miriam Lexmann: Dodnes nevieme aký vplyv na človeka majú GMO rastliny

Iné je dôležité – lži, polopravdy a pokrivené hodnoty – tu už raz u jedného predsedu slovenskej vlády v histórii našej vlasti boli. A vieme, k čomu to viedlo. K únosu alebo skôr zavlečeniu prezidentovho syna do cudziny, ktoré zrealizovali štátne orgány, k vražde mladého človeka, ktorú zrealizovalo podsvetie opäť na objednávku štátnych orgánov a k nezmyselným amnestiám, ktoré dodnes bránia vyšetreniu týchto zločinov. Prezident, ktorý tým trpel, bol nedávno pochovaný. Ale v tých časoch netrpel len on, ale trpelo celé Slovensko.

Robert Fico je klon Vladimíra Mečiara.

Takže by sme sa mali tešiť, veď na konflikte Vladimíra Mečiara s prezidentom Kováčom kedysi vyrástla Mečiarova opozícia a porazila ho. Ale bolo to drahé víťazstvo, vykúpené dlhoročnou beznádejou, frustráciou a žiaľ, aj ľudskými tragédiami. Nikto z nás, nielen v opozícii, ale v celej príčetnej skupine ľudí na Slovensku nemôže a nesmie chcieť zopakovanie minulosti. Aj keď by to malo viesť k definitívnej porážke Roberta Fica a k jeho odchodu do zabudnutia. Tá cena by bola privysoká.

Je preto našou povinnosťou zastať sa Andreja Kisku hneď v úvode tohto ohňa, ktorý sa snaží založiť pyroman zo Súmračnej, nešikovne odetý v koži sociálneho demokrata. A upozorňovať na vážne riziko, ktoré hrozí  Slovensku.

Myslite si, že Fico nie je takých mečiarovčín schopný? A už ste videli jeho tvár, keď sa nedokáže ovládať? Napríklad pri odvolávaní ministra Kaliňáka, alebo jeho samotného, alebo na tlačovkách pri nepríjemných otázkach novinárov. Neverbálna komunikácia veľa napovie: Ak by pohľad dokázal zabíjať, padali by sme v opozícii, spolu s novinármi jeden za druhým ako muchy.

Preto v spore Robert Fico versus Andrej Kiska stojme plne za prezidentom. Nemáme s ním všetci na všetko rovnaký názor, ale to teraz nie je podstatné. Teraz ide o niečo viac ako o parciálne témy.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany a podpredseda SaS.

O Ľubomír Galko

Ľubomír Galko - exminister obrany, tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť, poslanec NR SR.

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Narastajúce riziká vyplývajúce z aktuálneho geopolitického a ekonomického konania Čínskej komunistickej strany boli predmetom stretnutia …

Consent choices