lajcak
Miroslav Lajčák. PHOTO: SK PRESS.

Minister Lajčák sa zúčastní na ministerskom zasadnutí EÚ a CELAC

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák sa v utorok a v stredu (25. a 26. októbra) zúčastní na ministerskom zasadnutí EÚ a CELAC v Santo Domingo. CELAC – Spoločenstvo štátov Latinskej Ameriky a Karibiku je združenie 33 krajín, ktoré majú spolu takmer 600 miliónov obyvateľov a s ktorým má EÚ záujem ďalej prehlbovať strategické partnerstvo založené na osobitných historických, kultúrnych a ľudských väzbách.

Ministerské stretnutie, ktoré sa na základe minuloročného rozhodnutia hláv štátov a vlád uskutočňuje po prvýkrát, má názov „Budúcnosť bi-regionálneho partnerstva“. Hlavnými cieľmi budú zhodnotenie aktuálneho vývoja v EÚ a CELAC a identifikácia možností a oblastí ďalšieho pokroku v spolupráci medzi oboma regiónmi. Do programu stretnutia sú zaradené 2 tematické okruhy – financovanie udržateľného rozvoja a klimatické zmeny.

Minister M. Lajčák na zasadnutí vystúpi k téme: Posilnenie bi-regionálneho dialógu a prehĺbenie vzájomných vzťahov, a to aj v kontexte predsedníctva SR v Rade EÚ.

Súčasťou programu ministra M. Lajčáka je tiež podpis dohody o nadácii EÚ a Latinskej Ameriky a Karibiku (LAK) a jej transformáciou na medzinárodnú organizáciu. Vystúpi tiež na sprievodnom podujatí, ktoré bude zamerané na zhodnotenie implementácie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN 1325 z roku 2000 s názvom „Ženy, mier a bezpečnosť“.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Ministri zahraničných vecí na záver stretnutia prijmú záverečnú deklaráciu, v ktorej sa odporúča vyhodnotenie akčného plánu do budúcoročného samitu EÚ-CELAC a záujem o prenesenie bi-regionálneho dialógu na pôdu veľkých medzinárodných konferencií OSN.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices