zepp
ZDROJ: Zepp.

Zepp a senzor pre zbieranie štatistík z futbalu

Nositeľná technológia sa pokúša dostať do života všedných ľudí už nejaký ten piatok, avšak zatiaľ sa jej to príliš nedarí. Z toho mála ľudí, čo nejaké zariadenie má, sú hádam najbežnejšie chytré hodinky a náramky.

V rámci hodiniek a náramkov sú to potom fitnes náramky od firmy Fitbit a spol., ktoré si s z celkového koláča ukrojili najväčší podiel. Netreba sa preto čudovať, že konkurencia v odvetví športového trackovania stále rastie. Jedným z úspešných hráčov na poli tejto disciplíny je aj firma Zepp. Tá sa na rozdiel od zariadení pre všedných ľudí zameriava na vrcholových športovcov a konkrétne hry ako bejzbal, golf, tenis a softbal.

V portfólií firmy až do nedávna chýbalo zariadenie pre najpopulárnejší šport na svete – futbal – a vedenie sa to rozhodlo napraviť. Zepp začiatkom októbra uviedol na trh zariadenie s názvom Zepp Play Soccer sústrediace sa na sledovanie štatistík na ihrisku. Tie sú: ubehnutá vzdialenosť, počet kopov a ich rýchlosť, šprinty a najrýchlejšia zaznamenaná rýchlosť na ihrisku. Nositeľné zariadenie sa nasúva do podkolienok a prostredníctvom bezdrôtovej technológie Bluetooth komunikuje s chytrým telefónom. Cena takejto hračky je 99 amerických dolárov.

Podľa viceprezidenta globálneho predaja firmy je Zepp Play Soccer tréningový a výkonnostný senzor vhodný pre športovcov všetkých schopností. Či už ste teda osem ročné dieťa hrajúce rekreačný futbal medzi činžiakmi, šestnásť ročný tínedžer ašpirujúci na vstup medzi elitu alebo skúsený profesionál, prídete si na svoje.

Aký má vlastne význam používať toto nositeľné zariadenie? Hovorí sa, že to čo sa zaznamenáva sa dá zlepšiť (a naopak). Idea teda spočíva v sledovaní pokroku a pomalom zlepšovaní hry. Zatiaľ čo Zepp Play Soccer je primárne určený pre individuálnych hráčov, svoje uplatnenie si nájde aj v profesionálnych tímoch, kde sa zlepšovanie berie serióznejšie. V prípade viacerých zariadení v rámci jedného tímu sa dá využiť tímový mód, ktorý dáta hráčov združuje dohromady. Spoluhráči sa teda môžu navzájom porovnávať a súperiť.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Jednoduchá a neotravná aplikácia tejto nositeľnosti sa dá jednoducho predstaviť byť nasadená v profesionálnej praxi. Veď v hlavných ligách hráčov aj tak sledujú z rôznych uhlov, vrátane počtu nabehaných kilometrov a ich pozície na ihrisku počas celého zápasu. Ak by sa zber dát zjednodušil a tímom by to prinieslo reálnu hodnotu, tak toto zariadenie hádam uvidíme častejšie.

Vedela by zvýšená interná konkurencia zlepšiť výsledky tímov superligy? To sa čoskoro uvidí. Pri pohľade na tabuľku by trochu súperivosti medzi hráčmi nezaškodilo. Trenčín je momentálne jasným lídrom s náskokom až dvanástich bodov a vyzerá to tak, že okrem tímov na druhej a tretej priečke ho nikto neatakuje.

O Juraj Micka

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices