ceta
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Belgicko oznámilo Európskej Únii, že nemôže podpísať zmluvu CETA s Kanadou

BRUSEL / Belgický premiér Charles Michel oznámil predsedovi únijných summitov Tuskovi, že jeho krajina teraz nemôže podpísať únijnú obchodnú zmluvu CETA s Kanadou. Michel to podľa belgických médií uviedol po rokovaní s predstaviteľmi regionálnych vlád.

Trvá teda odmietavý postoj valónskeho parlamentu k dokumentu. Európska únia dala cez víkend Belgicku čas do pondelkového večera, aby vec vyriešila.

„Žiadali po nás, aby sme dnes dali jasnú odpoveď. Jasná odpoveď znie v tejto chvíli ‚nie‘,“ citovala Michela agentúra AFP. Okrem Valónska majú voči CETA svoje výhrady tiež dva ďalšie belgické regióny.

Po Michelovom oznámení nie je zatiaľ jasný osud plánovaného summitu EÚ-Kanada, ktorý sa má konať vo štvrtok. Na ňom mala byť šesť rokov po vyjednávaní obchodná dohoda pôvodne podpísaná.

Valónsky socialistický premiér Paul Magnette, ktorý sa v posledných niekoľkých dňoch stal symbolom odporu voči dohode, dával už pri príchode na rokovania najavo, že za súčasnej situácie nie je súhlas jeho regiónu možný. Opakovane v posledných dňoch ale tiež zdôrazňoval, že pre rokovania je potrebné viac času než len do pondelkového večera.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Belgická strana

Hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas novinárom povedal, že situáciu musí vyriešiť predovšetkým belgická strana, ktorej je EÚ pripravená pomôcť. Vyzval tiež všetkých k trpezlivosti.

CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement)  je navrhovaná dohoda medzi Kanadou a štátmi Európskej únie, ktorá upravuje podmienky voľného obchodu a dodržiavania autorských práv. Znenie veľkej časti ustanovení týkajúcich sa autorského práva je zhodné s ustanoveniami, ktoré obsahovala Európskym parlamentom nedávno zamietnutá kontroverzná dohoda ACTA, čo vyvoláva obavy v radách zástancov slobody internetu a ľudských práv.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices