monika benova
Monika Flašíková Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Beňová: Sloboda neznamená možnosť bezohľadného šírenia nenávistných ideológií a strachu

Európska únia (EÚ) sa vďaka princípu solidarity snaží pomáhať svojím členským štátom pri napĺňaní cieľov v oblasti ekonomickej, sociálnej, či kultúrnej. Zároveň by mala byť spoločenstvom, ktoré napriek pretrvávajúcim rozdielom spája rešpekt k rovnakým hodnotám. Ich dodržiavanie však niektoré krajiny a najmä ich vládni predstavitelia, v snahe súperiť s narastajúcim populizmom a extrémizmom, akoby prestali považovať za dôležité.

Medzi základné hodnoty, na ktorých EÚ stojí patrí úcta k ľudskej dôstojnosti, demokracia, rovnosť, právny štát, rešpektovanie ľudských práv a sloboda. Sloboda však vonkoncom neznamená možnosť bezohľadného šírenia strachu a podporovania nenávistných ideológií, pre ktoré v minulosti v Európe zomierali milióny ľudí. Tak si to dnes bohužiaľ niektorí ľudia mylne predstavujú. Sloboda je však predovšetkým o zodpovednosti a vzájomnej tolerancii,“ zdôraznila europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

Únia má svoje konkrétne nástroje na presadzovanie dohodnutých právnych predpisov a zmlúv. V praktických záležitostiach akými sú pravidlá hospodárskej súťaže, obchodná, či menová politika s ich dodržiavaním nie sú veľké problémy. Situácia sa však zhoršuje v prípade demokratických pravidiel, právneho štátu, či dodržiavania základných práv,“ priblížila poslankyňa. Ich spochybňovanie však populizmus a extrémizmus v Európe neoslabuje.Práve naopak. Rôzne avantúry sa predsa nedajú poraziť tým, že sa im budeme akokoľvek prispôsobovať, či ustupovať,“ uviedla Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Orbán: Voľby v USA a do Európskeho parlamentu môžu priniesť mier do Európy

Európsky parlament sa preto v rámci dnešného plenárneho zasadnutia bude zaoberať zriadením mechanizmu pre demokraciu, právny štát a základné práva v EÚ, ktorý by mal byť schopný proti ich porušovaniu účinne zasahovať. Doteraz to bolo priveľmi opatrné a neúčinné. Slabnúca viera v spoločné hodnoty pritom oslabuje aj vzájomnú dôveru, ktorá je pre ďalšie fungovanie EÚ nevyhnutná,“ uzavrela europoslankyňa.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices