fast-food
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci: EÚ by mala pre umelo vyrábané tuky v spracovaných potravinách stanoviť limity

Fast-food, sušienky, polotovary, čipsy, margaríny. To je len niekoľko príkladov potravín, ktoré obsahujú trans tuky. Ak tieto nenasýtené mastné kyseliny konzumujete vo veľkom množstve, koledujete si nielen o obezitu, ale aj o cukrovku, neplodnosť, Alzheimera a kardiovaskulárne ochorenia. Trans tuky sa tento týždeň dostali aj na program plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu. Poslanci budú rokovať a hlasovať o uznesení, ktoré požaduje, aby boli na tieto umelo vyrábané tuky stanovené limity.

Čo presne sú trans tuky a kde ich môžeme nájsť?

Trans tuky alebo transmastné kyseliny sú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa v potravinárom priemysle používajú už do päťdesiatych rokov minulého storočia. Nájdete ich napríklad v hotových pokrmoch, oleji na vyprážanie, margarínoch na pečenie, predpečenom pečive, koláčoch, sušienkach, pukancoch do mikrovlnky, fritovaných pokrmoch, polievkach alebo omáčkach.

Nášmu zdraviu moc neprospievajú

Skôr naopak. Svetová zdravotnícka organizácia tvrdí, že ich konzumácie má na naše zdravie nesmierne negatívny vplyv. Odporúča ju limitovať na 1% denného príjmu energie.

„Nadmerná konzumácia transmastných kyselín zvyšuje riziko srdcových ochorení. Koronárna choroba srdca spôsobuje v EÚ podľa odhadov najmenej 660 tisíc úmrtí ročne, čo zodpovedá približne 14% všetkých úmrtí,“ vysvetľuje spoluautorka parlamentného uznesenia Renate Sommer (EPP, DE).

„Trans tuky sú výrazným faktorom podieľajúcim sa na srdcových ochoreniach, jedným z najväčších zabijakov v Európe. Každá kalória z nich so sebou prináša oveľa väčšie riziko srdcových ochorení ako kalória z iných makronutrientov. EÚ by mala pre priemyselné trans tuky v spracovaných potravinách stanoviť limity. Zníži sa tak vystavenie najväčšiemu zdroju trans tukov, čo pomôže zachrániť životy. Potom ako boli limity stanovené v Dánsku, počet úmrtí  na kardiovaskulárne ochorenia tu klesol,“ dodáva Daciana Octavia Sârbu (S&D, RO).

Viac..  Michal Wiezik: Parlamentný návrh o nových genomických technikách vnímam negatívne

USA verzus EÚ

V Amerike sú výrobcovia potravín povinní označovať podiel trans tukov už od roku 2006. Preto sa ich množstvo snažia rapídne znižovať. Na úrovni EÚ neexistuje legislatíva, ktorá by regulovala množstvo trans tukov v potravinách. Takéto zákony majú zatiaľ len v Dánsku, Rakúsku, Maďarsku a Lotyšsku. Belgicko, Nemecko, Holandsko, Poľsko, Spojené kráľovstvo a Grécko zaviedli dobrovoľné opatrenia. Na Slovensku zatiaľ máme len stravovacie odporúčania. Tie majú aj v Bulharsku, Fínsku, Spojenom kráľovstve, Švédsku a na Malte.

Európska komisia je presvedčená, že najefektívnejším opatrením na riešenie tohto problému by bolo zavedenie legálnych limitov pre trans tuky. Viac sa môžete dočítať v jej správe z decembra 2015. S týmto tvrdením súhlasí aj spravodajkyňa Renate Sommer. „Potom ako bol v Dánsku zavedený dvojpercentný limit pre priemyselné trans tuky  potravinách, počet úmrtí spôsobených srdcovými ochoreniami sa výrazne znížil,“ hovorí.

Trans tuky na programe plenárneho zasadnutia

V utorok večer budú o trans tukoch poslanci rokovať spoločne so zástupcami Rady a Komisie. V stredu napoludnie je na pláne hlasovanie o spomínanom uznesení,  ktoré požaduje stanovenie právnych limitov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices