ignazio-corrao
Ignazio Corrao. PHOTO: © European Union- EP.

Ako prinútiť európske firmy, aby nezneužívali zamestnancov v rozvojových krajinách?

Táto otázka je predmetom iniciatívnej správy o zodpovednosti firiem, o ktorej rokuje a hlasuje parlamentné plénum. Jej autor Ignazio Corrao (EFDD, IT) ako jedno z riešení vidí vytvorenie certifikátu, ktorý by garantoval, že pri výrobe neboli porušené ľudské práva zamestnancov. 

Ako európske firmy porušujú alebo sa podieľajú na porušovaní ľudských práv v tretích krajinách?

To že veľké nadnárodné firmy z Európy porušujú ľudské práva, vieme vďaka mimovládnym organizáciám. Európska únia chce byť v ochrane ľudských práv príkladom. Ak budeme mať legislatívu proti zneužívaniu ľudí, vyšleme tým jasný signál do celého sveta.

Aké opatrenia navrhujete vo vašej správe?

Správa vychádza zo zásad OSN v oblasti podnikania a ľudských práv, ktoré sa zameriavajú na rešpektovanie ľudských práv v distribučnej sieti a pri využívaní prírodných zdrojov, predovšetkým v rozvojových krajinách. Okrem toho navrhujeme aj vytvorenie certifikátu, ktorý by zaručoval, že pri výrobe produktov nedošlo k porušeniu ľudských práv.

No tento certifikát by bol dobrovoľný, ako väčšina opatrení, ktoré dnes existujú. Ako sa môžeme postarať o to, aby európske firmy naozaj prestali zneužívať ľudí v tretích krajinách?

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

Najideálnejšie by bolo mať záväzné opatrenia, no ako parlament nemáme právomoci na ich vytvorenie. Môžeme však požiadať Komisiu, aby na tom pracovala. Podvýbor pre ľudské práva dúfa, že raz budeme mať záväzné nástroje, ktoré umožnia európskych firmám diferencovať sa od ostatných a vďaka ktorým budú spotrebitelia vedieť, že európske firmy rešpektujú vyššie štandardy ako iné firmy. Potrebujeme to urobiť nielen pre zlepšenie hospodárstva ale aj pre lepší svet.

Na tejto správe som začal pracovať s myšlienkou, že Európska únia by mala podporovať ľudské práva na celej Zemi. Môže to byť začiatkom nové prístupu k tomu, aby využívame zdroje po celom svete.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices