pocitac
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Budú všetky web stránky a aplikácie verejného sektora prístupné aj pre ľudí so zrakovým postihnutím?

Pre ľudí zo zrakovým postihnutím, ktorých sú v Európe milióny, je surfovanie po internete fuška. Text im musí prečítať špeciálna čítačka a obrázky si musia len predstaviť pomocou ich popisu. Parlament chce, aby boli všetky web stránky a aplikácie verejného sektora prístupné aj pre týchto ľudí a bude hlasovať o súvisiacej smernici.

Pre nevidiacich alebo inak postihnutých ľudí sú k dispozícii viaceré nástroje, vďaka ktorým si môžu aj oni „prečítať“ obsah na internete, ako napríklad zväčšovače písma, čítačky, alebo náhrady za myš, ktoré možno ovládať hlavou. No aj napriek tomu sa nemôžu dostať k všetkému obsahu, pretože web stránky nie sú správne adaptované, chýba napríklad text popisujúci obrázky alebo titulky k videám. A keďže weby verejných orgánov by mali byť prístupné všetkým občanom, EÚ chce, aby sa pri tvorbe týchto stránok pamätalo aj na ľudí, ktorí si ich nedokážu sami prečítať alebo si vypočuť videá.

Viac..  EÚ poskytuje 83 miliónov eur na humanitárnu pomoc na podporu ľudí na Ukrajine a v Moldavsku

Parlamentné plénum bude hlasovať o smernici, ktorá od členských štátov požaduje prijať opatrenia na to, aby boli ich webové stránky a mobilné aplikácie prístupnejšie, vnímateľnejšie a zrozumiteľnejšie aj pre ľudí zo zdravotným postihnutím. Na smernici sa už dohodli vyjednávači Parlamentu a Rady. Parlamentnú správu k návrhu vypracovala česká členka skupiny ALDE Dita Charanzová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices