sacharovova-cena
Nádja Murád a Lamjá´ Hadží Bašár. PHOTO: © European Union- EP.

Nositeľkami tohtoročnej Sacharovovej ceny sa stali Nádja Murád a Lamjá´Hadží Bašár

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia od Európskeho parlamentu tento rok získali Nádja Murád a Lamjá´ Hadží Bašár, ktoré bojujú za práva jezídskej komunity. 27. októbra o tom rozhodol predseda Parlamentu Martin Schultz spoločne so šéfmi politických frakcií. Cena im bude slávnostne odovzdaná 14. decembra počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Tým, že sme sa rozhodli oceniť tieto dve ženy „chceme ukázať, že ich boj nebol márny a že sme pripravení pridať ruku k činu a pomôcť im v ich boji proti útrapám a brutalite zo strany takzvaného Islamského štátu, ktorému je stále vystavených mnoho ľudí,” povedal o nich v pléne Martin Schulz. „Podarilo sa im utiecť do Európy, kde našli útočisko,“ dodal.

Nechcú, aby iní trpeli tak ako ony. Nádja MURÁD a Lamjá´ Hadží Bašár

Nádja Murád Básí Táhá a Lamjá´ Hadží Bašár boli obeťami sexuálneho zotročovania zo strany príslušníkov Islamského štátu (IŠ), neskôr sa stali hovorkyňami žien, ktoré stihol podobný osud. Okrem toho verejne obhajujú práva irackých jezídov, ktorých sa IŠ snaží vyvraždiť.

Obe pochádzajú z dediny Kocho, ktorá sa nachádza v blízkosti mesta Sindžár v Iraku. 3. augusta 2014 tu príslušníci IŠ vyvraždili všetkých mužov. Po tomto masakre sa stali ženy a deti otrokmi: všetky mladé ženy, medzi nimi aj Hadží Bašár, Murád a ich sestry, boli unesené, niekoľkokrát predané a zneužité ako sexuálne otrokyne.

Murád sa v novembri 2014 podarilo utiecť za pomoci susednej rodiny, ktorí ju prepašovali z oblasti kontrolovanej IŠ. Dostala sa tak do utečeneckého tábora v severnom Iraku a neskôr do Nemecka. O rok neskôr, v decembri 2015, vystúpila s veľmi silným prejavom o svojich skúsenostiach na úplne prvom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN venovanom obchodovaniu s ľuďmi. V septembri 2016 sa stala prvou veľvyslankyňou dobrej vôle pre dôstojnosť obetí obchodovania s ľuďmi UNODC, v rámci tejto funkcie sa zúčastňuje na celosvetových a miestnych iniciatívach na zvyšovanie informovanosti o utrpení nespočetných obetí obchodovania s ľuďmi. V októbri 2016 jej Rada Európy udelila cenu Václava Havla za ľudské práva.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Hadží Bašár sa pokúsila utiecť niekoľkokrát, nakoniec sa jej to podarilo v apríli za pomoci svojej rodiny, ktorá zaplatila miestnym prevádzačom. Počas jej úteku z kurdskej hranice vybuchla mína, ktorá zabila dvoch ľudí z jej skupiny a aj ona sa zranila a takmer prišla o zrak. Našťastie sa jej podarilo uniknúť a napokon bola prepravená do Nemecka, kde podstúpila lekársky zákrok a stretla sa so svojimi žijúcimi súrodencami. Od svojho oslobodenia Hadží Bašár informuje svet o ťažkom osude jezídskej komunity a naďalej pomáha zotročeným ženám a deťom, ktoré sa stali obeťami zverstiev páchaných Islamským štátom.

Nominovali ich skupiny S&D a ALDE.

Tohtoroční finalisti

Medzi finalistov sa tento rok dostali aj významný turecký novinár CanDündar a Mustafa Džemilev, ktorý bojuje za práva krymských Tatárov.

Sacharovova cena za slobodu myslenia

Európsky parlament udeľuje toto prestížne ocenenie každoročne od roku 1988 jednotlivcom alebo organizáciám bojujúcich za ľudské práva a základné slobody. Okrem morálneho ohodnotenia a mediálneho zviditeľnenia víťaz získava aj finančnú odmenu vo výške 50 000 eur. Minulý rok bola táto cena udelená saudskoarabskému blogerovi Raífovi Badawímu.

Nominácie môže podať buď politická frakcia alebo skupina minimálne 40 poslancov. Do užšieho výberu sa dostanú traja finalisti, o ktorých na základe nominácií hlasuje zahraničný a rozvojový výbor pod vedením ich predsedov Elmara Broka a Lindy McAvan. O hlavnom laureátovi následne rozhoduje Konferencia predsedov (predseda EP a šéfovia politických skupín).

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices