utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Migranti vyčíňali v Bulharsku aj v Grécku

ZAHRANIČIE / V utečeneckých táboroch v Bulharsku a na gréckom ostrove Lesbos sa vzbúrili stovky migrantov. Sú nespokojní s podmienkami, ktoré v táboroch panujú, aj s pomalým vybavovaním žiadostí.

V utečeneckom tábore v meste Charmanli na juhu Bulharska, asi 30 kilometrov od tureckých hraníc, sa vzbúrili stovky migrantov. Vzburu iniciovalo zhruba dvadsať afgánskych a tridsať sýrskych migrantov. Dôvodom je nespokojnosť s podmienkami v tábore a aj odhodlanie opustiť čo najskôr Bulharsko. Tábor obsadili policajti, ktorí dohliadajú na poriadok.

Bulharsko volá o pomoc

Bulharsko sa stalo tranzitnou cestou po uzavrení takzvanej balkánskej migračnej cesty vedúcej z Grécka cez Macedónsko a Srbsko. Cez jeho územie mieria utečenci ilegálne do západnej Európy. Na hranici s Tureckom preto už postavili plot a Sofia už požiadala Európsku komisiu aj o pomoc pri ochrane hraníc.

Búria sa aj na ostrove Lesbos

V tábore Moria na gréckom ostrove Lesbos zapálili migranti kontajnery azylového úradu. Protestovali proti preplnenosti zariadenia a nepáči sa im ani údajne pomalé vybavovanie žiadostí. V tábore žije aktuálne zhruba 5000 migrantov, jeho kapacita je však len 3500 miest. Celkovo je na gréckych ostrovoch okolo 15.000 migrantov.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Proti zdĺhavému procesu protestovalo približne 70 migrantov, najmä z Bangladéša a Pakistanu. Najprv to skúšali kameňmi, potom ohňom. Zamestnanci stihli z kontajnerov včas ujsť. Nikto nebol zranený. Po tom, čo sa uzavrela „balkánska cesta“, uviazlo v Grécku vyše 65.000 migrantov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices