globsec
Lukáš Parízek /vpravo/ na Globsec. PHOTO: MZV.

Parízek na GLOBSEC Tatra Summite 2016: Pokračovanie rozširovania je strategickou investíciou do bezpečnosti a prosperity EÚ

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek dnes (29. októbra) otvoril a zúčastnil sa panelu „(Missing) piece of the puzzle: The Western Balkans“ spolu s predstaviteľmi Albánska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Macedónska, Srbska a Kosova v rámci medzinárodnej konferencie GLOBSEC Tatra Summit 2016 (28. – 30. októbra 2016), ktorá sa uskutočňuje pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie a je jedným z podujatí o problematike európskej integrácie a budúcej podobe EÚ.

„Bezpečnosť a stabilita EÚ a budúcnosť Európskeho projektu je bezprostredne spätá so situáciou v regióne západného Balkánu,“ zdôraznil vo svojom vystúpení štátny tajomník L. Parízek.

Panelisti sa zhodli na tom, že európska perspektíva prenáša ťažisko diskusie k pozitívnej agende budovania štátu a proreformného a integračného smerovania. „Napriek významnému pokroku krajín západného Balkánu však ani po 21 rokoch od ukončenia vojny v Bosne a Hercegovine a 17 rokoch od ozbrojeného konfliktu v Kosove nemožno situáciu v regióne považovať za úplne stabilizovanú. Nové výzvy prináša migrácia, nárast radikalizmu a extrémizmu,“ uviedol L. Parizek a pripomenul, že aj to sú dôvody, prečo je politika rozširovania jednou z priorít slovenského predsedníctva v Rade EÚ. „Bez krajín západného Balkánu ostane Európsky projekt nedokončený,“ dodal L. Parízek.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Rozširovanie EÚ nás robí silnejšími

Najsilnejšia frakcia Európskeho parlamentu, Európska ľudová strana, má za sebou dôležitý kongres pred európskymi voľbami. …

Consent choices