dochodok
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Viete kedy pôjdete do dôchodku?

BRATISLAVA / Sociálna poisťovňa oznámila, že ľudia, ktorí oslávia 62 rokov na budúci rok, musia odpracovať o 76 dní viac. A to je iba začiatok postupného zvyšovania dôchodkového veku. Od 1. januára budú úrady dôchodok počítať na základe priemerného veku dožitia. Postupne sa bude toto číslo navyšovať. V prieme o 1,5 až tri mesiace.

Dôchodkový vek bude stanovovať opatrenie ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Zverejniť ho musí ministerstvo do 31. októbra predchádzajúceho roka. Odchod do dôchodku v roku 2018 bude známy 31. októbra 2017.

Predpokladaný vek pre ľudí narodených v roku 1988 a 1990 bude vo veku 66 rokov.

Pred rokom 1989 išli do dôchodku muži vo veku 60 rokov, ženy v 57 rokoch. Zmena prišla v roku 2003, keď sa vek zdvihol na 62 rokov pre mužov aj pre ženy.

Ženy si môžu odpočítať počet vychovaných detí a výnimky ostávajú aj pri špecifických zamestnaniach. Napríklad pri prácach v uránových baniach alebo v baniach všeobecne. Medzi špecifické zamestnanie patria aj letci alebo pracovníci v infekčnom prostredí.

„Aj Slováci sa dožívajú čím ďalej tým viac, takže je to nevyhnutné. Treba povedať, že tento systém je oproti ostatným štátom veľmi jemný,“ tvrdí analytik INESS Radovan Ďurana.

V Únii je priemer 65 rokov

Priemerný dôchodkový vek v rámci krajín Európskej únie je až 65 rokov. Radovan Ďurana si myslí, že budúcnosť môže priniesť ešte bolestivejšie zmeny. Okrem zvyšovania dôchodkového veku aj zvyšovanie odvodov alebo postupné spomalenie rastu dôchodkov.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

„Málokto si uvedomuje skutočnosť, že dnes až 25 percent svojej mzdy dávame na dôchodkový systém. Aj napriek tomu je tam deficit. V budúcnosti, keď bude menej pracujúcich, bude deficit omnoho vyšší. Buď sa budú musieť zvýšiť sadzby, alebo sa znížia dôchodky,“ dodal Ďurana.

Kalkulačka nástupu do dôchodku

V súčasnosti je možné nastúpiť do predčasného dôchodku dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku. Kompetentní diskutujú aj o takzvanom preddôchodku, ktorý by si zamestnanci mohli financovať z tretieho piliera. Vďaka tomu by sa ľuďom dôchodok nekrátil.

Vypočítajte si svoj nástup do dôchodku TU. 

Kalkulačka na stránke Sociálnej poisťovne vie vypočítať vek iba pre ľudí, ktorí nastúpia na dôchodok v priebehu roku 2017.

Čas predĺženia dôchodkového veku vypočítame ako rozdiel medzi priemernou dĺžkou života v takzvanom prvom (začína 7 a končí 3 roky pred daným rokom zvýšenia) a druhom referenčnom období (začína 8 a končí 4 roky pred rokom zvýšenia) a vynásobí sa číslom 365. Údaj bude verejnosti známy vždy 31. októbra.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices