miskov
Juraj Miškov, predseda strany SKOK - Európski liberálni demokrati. PHOTO: redakcia/archív SKOK.

Juraj Miškov: Politika s ľudskou tvárou je iba marketingový ofajč

Politika s ľudskou tvárou je niečo ako humánne zabíjanie. Zabíjanie neprestane byť zabíjaním, ak ho nazveme humánnym. Jediné, k čomu prívlastok poslúži je snaha o ospravedlnenie zabíjania a rozriedenie výčitiek svedomia. Politika s ľudskou tvárou je pritom rovnaké pokrytectvo. Pekný náter, ktorý má pred verejnosťou zakryť absenciu ľudskosti v politike. Ako rozprávkový vlk, ktorý chce okabátiť červenú čiapočku tým, že sa prezlečie za jej starú mamu.

Ak politika vychádza zo srdca a nie je výsostne záležitosťou rozumu, nepotrebuje žiadnu “ľudskú tvár”. Taká politika je ľudská sama o sebe, smrdí človečinou a nemusí sa nijako pretvarovať. Snaha spindoktorov nasadiť masku ľudskej tváre dnešnej politike SMER-u, ktorá je iba o moci, záujmoch a kšeftoch je síce ľahko čitateľný, ale predsa len marketingový ofajč.

Ak by chcel Robert Fico ukázať celému svetu svoju ľudskú tvár, nenechal by si predsa prezidentom vyfúknuť jedinečnú príležitosť a oficiálne by prijal na Úrade vlády najväčší symbol ľudskosti – Dalajlámu. Ak by chcel Robert Fico ukázať celej Európe ľudskú tvár, prišiel by na summit EÚ s návrhom solidarity Slovenska voči európskym krajinám, ktoré boli najviac postihnuté migračnou krízou. Ak by chcel byť Robert Fico ľudský, nešíril by nenávisť voči náboženským menšinám. Ak by chcel Robert Fico ukázať ľudskú tvár ľuďom na Slovensku, nezniesol by ani minútu korupčné správanie svojich ministrov a štátnych funkcionárov, ktorí okrádajú učiteľov, pacientov, dôchodcov…

Viac..  M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

Praktická politika pritom ponúka vláde každý deň obrovské množstvo príležitostí ako prejaviť ľudskosť a empatiu. Napríklad predstavením balíka opatrení inkluzívneho rastu, ktoré sa postarajú o to, že počet ľudí, ktorí sa budú mať lepšie na konci funkčného obdobia tejto vlády sa už nevôjde iba na jeden list A4, ale bude mať rozsah minimálne celoslovenského telefónneho zoznamu. Inými slovami, aby z hospodárskeho rastu neprofitovali vždy iba tí vládou vyvolení, ale aby bol úspech krajiny rovnomernejšie rozdelený medzi všetkých jej občanov. Alebo napríklad veľmi jasnou predstavou hospodárskej a sociálnej prorastovej politiky, stratégiou tvorby nových pracovných miest po roku 2020, keď Slovensko definitívne stratí možnosť čerpania štrukturálnych fondov Európskej únie.

Slovensko do budúcnosti nepotrebuje (egoistických) politikov s ľudskou tvárou. Ale potrebuje viac empatických lídrov. Ľudí, ktorí majú radi ľudí. A nechápu politiku ako spôsob obživy, ale ako službu iným či svoje poslanie. Ak viete o nejakých vo svojom okolí, dajte mi vedieť. Rád im ponúknem priestor a moju podporu.

O Juraj Miškov

Bývalý poslanec NR SR, exminister hospodárstva a predseda strany SKOK!

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices