L.Blaha
Ľuboš Blaha. PHOTO: Redakcia/ĽB.

Ľuboš Blaha: Vzájomný rešpekt ako krédo summitu COSAC v Bratislave

Európsky výbor finišuje s prípravou najväčšieho parlamentného fóra, ktoré sa uskutoční počas nášho predsedníctva v EÚ. Ide o summit eurovýborov, známy pod skratkou COSAC, ktorý sa bude konať na Bratislavskom hrade už o niekoľko dní, 13-15.novembra.

Príde aj najznámejšia európska kritička TTIP

Účasť už prisľúbili významní politici, či už podpredsedovia Európskej komisie Frans Timmermans a Maroš Šefčovič, predseda vlády Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák, šéf Európskej pobrežnej a pohraničnej stráže Fabrice Leggeri, európsky vyjednávač obchodnej dohody TTIP s USA Ignacio Bercero a najmä významní parlamentní zástupcovia zo všetkých členských štátov EÚ.

Osobitne ma teší, že do Bratislavy príde aj jedna z najznámejším európskych aktivistiek proti dohodám TTIP a CETA, francúzsko-americká ľavicová politologička Susan George, ktorá bude na stretnutí hlasom občianskej spoločnosti. Prípravy summitu sú v plnom prúde a očakáva sa búrlivá diskusia.

Kontroverzné témy – bude horúco!

Na stôl sme položili kľúčové otázky európskej budúcnosti: Čo ďalej s demokratickým deficitom a ako prehĺbiť úlohu národných parlamentov v Európe? Ako sa postaviť k strate dôvery európskej verejnosti v obchodné dohody, ako je TTIP? Ako rozvíjať tie oblasti, kde existuje nepopierateľný európsky záujem, napríklad energetická únia? Čo robiť na riešenie migračnej krízy a najmä na ochranu európskych hraníc? To všetko sú otázky, ktoré rozdeľujú Európu a existujú na ne rozdielne názory aj v národných parlamentoch.

Základom je otvorená diskusia a vzájomné porozumenie. Preto sme ku každej z týchto otázok pozvali politikov s rôznymi názormi: v paneli o úlohe národných parlamentov prehovorí zástupca Európskej komisie, aj národní poslanci; v paneli o TTIP prehovorí hlavný vyjednávač TTIP v prospech tejto dohody, ale aj najväčšia kritička neoliberálnej globalizácie s kritikou TTIP a CETA; v paneli o migrácii vystúpi minister Kaliňák, aj poslanci z Maďarska či Talianska. Priestor dostané každý.

Viac..  Europoslanec Jozef Mihál: Namiesto dane z cukru dovoľte predčasným dôchodcom pracovať

Spory treba riešiť v parlamente, nie na ulici

Vždy je lepšie, aby sme spory riešili v parlamentoch ako v uliciach – za rokovacím stolom, ako na barikádach. COSAC bude priestor pre najväčšiu parlamentnú debatu v únii počas slovenského predsedníctva. Verím, že potvrdíme dobré meno, aké si Slovensko vydobylo za ostatné mesiace.

Premiér Fico na úvod zhodnotí aktuálny stav nášho predsedníctva. A na záver sa, dúfam, zhodneme na tom, že európske štáty vedia nájsť k sebe cestu, aj napriek rozdielom, ktoré existujú. Nech je základným krédom COSAC-u vzájomný rešpekt. Iba s ním má Európa šancu spoločne napredovať.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľuboš Blaha, predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti.

O Ľuboš Blaha

Poslanec NR SR /SMER-SD/. Predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti.

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices